Kuntalakiesitys ei kajoa kunnahallituksen puheenjohtajiston kelpoisuuteen.

Kuntalain uudistusesityksestä on poistettu muutoehdotus, jonka mukaan kunnan työntekijä ei voisi olla kunnanhallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, kertoo lain esittelijä, lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää valtiovarainministeriöstä Kuntalehdelle.

Rajoitus oli mukana luonnoksessa, joka oli lausuntokierroksella kunnissa. Luonnoksessa ehdotettiin myös, että kunnan konserniyhtiön hallituksessa oleva ei voisi olla kunnanhallituksessa tai muuten kunnan toimielimessä käsitellä konserniyhtiötä koskevaa asiaa.

– Molemmat ovat muuttuneet siitä, millaisina ne oliva lausunnoilla, Mäenpää sanoo.

– Rajoitusta kunnanhallituksen puheenjohtajuuteen ei ole tulossa, vaan se pysyy entisellään, eli enemmistö pitää olla muita kuin kunnan työntekijöitä.

– Konserniyhtiön osalta ei tehdä vaalikelpoisuussäännöksiä vaan esteellisyyssäännös. Nykyinen yhteisöjäävin poikkeussäännös poistettaisiin, eli henkilö olisi esteellinen käsittelemään konserniyhtiötä koskevaa asiaa kunnanhallituksessa.

Kunnat kannattivat lausunnoissaan sitä, että työntekijän oikeutta toimia kunnanhallituksen puheenjohtajana olisi rajoitettu.

– Kun kunnanhallitus on se kunnan työnantajan roolissa oleva viranomainen, niin kaksoisrooli on nähty käytännössä aika ongelmalliseksi. Poliittiset puolueet eivät olleet niin halukkaita rajaamaan sitä. Esittelyssä tuodaan esille, että tähän on syytä kiinnittää huomiota, mutta rajausta ei esitetä kategorisesti, Mäenpää sanoo.

Esitystä käsitellään valtioneuvoston klo 13 alkavassa istunnossa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Käsittämätöntä että työntekijä voi toimia työnantajan roolissa mutta opettavaista on ollut katsomme vain missä tilassa kuntien talous on jo nyt.
    Kun työntekijät saavat päättää mm. valtuustoissa niin lopputulos on karmea. asian voisi ajatella niinkin että antaisitko itse kassan avaimet ja päätöksenteon omille työntekijöillesi?

  2. Tätähän se suomalainen lainvalmistelu nykyisin on. Esityksetkin kirjoitetaan niinkuin puolueet haluavat siitä riippumatta mikä asiallisesti ajatellen olisi paras, perusteltu vaihtoehto. Ilmankos sanotaan, että lainvalmistelun taso on romahtanut.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä