Maakuntalain valmistelu tulee siihen liittyvien riskien ja epävarmuustekijöiden takia keskeyttää ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista tulee jatkaa kuntalain pohjalta Ruotsin mallin mukaisesti, linjattiin Kuntaliiton valtuuston SDP:n ryhmäpuheenvuorossa perjantaina.

Puheenvuorossa viitattiin mm. entisen kuntaministerin Hannes Mannisen taannoiseen esitykseen, että Ruotsin malli olisi Suomessa varteenotettava vaihtoehto.

Puheenvuoro edusti sitä tahtoa joka nähdään suomalaisista kunnista sosialidemokraattisen näkökulman kautta, kertoo puheenvuoron pitänyt kansanedustaja Mika Kari Kuntalehdelle.

Kari sanoo että SDP:n ryhmän näkemykselle on ”tukea on maton alla enemmän kuin maton päällä”

Mainos– Mutta tärkeiden mattojen alla silti. Huoli nähdään yhteisesti.

– Sote-kentässä on laaja parlamentaarinen huoli, että rajalinjat eivät aina mene hallitus-oppositioryhmän läpi – eikä toki aina puoluerintamankaan läpi, Kari sanoo.

Kuntaliiton valtuuston puheenjohtaja Mauri Pekkarinen, kesk., kertoo, että SDP:n ryhmäpuheenvuoro ei juuri keskustelua herättänyt.

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa ei otettu kantaa yksityiskohtiin vaan odotetaan että kunnat saa riittävästi aikaa lausua, kertoo puheenvuoron pitänyt Annika Kokko.

– Kun ratkaisut tulee, Kuntaliiton pitää ottaa voimakkaasti myös kuntien edunvalvontaroolia. Ei voi mennä niin että rahat viedään ja velvoitteita jää. Täytyy myös huolehtia kunnista, Kokko muistuttaa.

Perjantaina illansuussa lähettämässään tiedotteessa Kari toteaa, että hallituksen sote-uudistusratkaisua kannattavien määrä on pienentynyt sitä mukaa, kun uudistuksen todelliset vaikutukset ovat alkaneet valjeta.

– Pakkoyhtiöittäminen ja palveluketjujen pilkkominen sekä yksityisten yritysten vahva asema hämmentävät tasa-arvoisten palveluiden tuottamista, Kari sanoo tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*