Käräjäreissut eivät ole koskaan hauskoja, mutta jatkossa ne ovat vielä osassa maata entistä pidempiä. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin esityksen mukaan vuoden 2018 alussa käräjäoikeuksien määrä vähenee nykyisestä 27 kahteenkymmeneen.

Esityksen mukaan käräjäoikeuspaikkakunnat olisivat Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Ministeriön mukaan uuden käräjäoikeusuudistuksen tavoitteena on vahvistaa käräjäoikeusverkoston rakennetta siten, että oikeusturvan saatavuus ja lainkäytön laatu voidaan turvata muuttuvassa toimintaympäristössä. Kun käräjäoikeuksista muodostetaan hallinnollisesti suurempia kokonaisuuksia, voidaan työmäärä ja resurssit jakaa nykyistä tasaisemmin. Uudistuksella vastataan myös oikeushallintoon kohdistuviin merkittäviin säästötavoitteisiin ja menopaineisiin.

Istuntopaikat vähenevät

Uudistuksen myötä käräjäoikeus lakkaisi seitsemältä paikkakunnalta: Hyvinkää, Järvenpää, Kemi, Kokkola, Porvoo, Raasepori ja Ylivieska. Näistä Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan jää kanslia, Porvooseen ja Raaseporiin jää istuntopaikka.

Iisalmi on menettämässä Pohjois-Savon käräjäoikeuden kanslian.  Lakkautusta osattiin odottaa, mutta viimeiseen asti oli myös toivottu oman kanslian säilymistä. Kun käräjiä ei enää paikkakunnalla istuta, niin vaarassa on myös asianajopalveluiden karkaaminen Kuopioon.

-Tämä oli valitettava uutinen, joskin odotettu sellainen. Valtion toimintojen keskittäminen maakuntakeskuksiin syö rajusti seutukaupunkeja. Tämä on kylmää kyytiä meidän kokoisille kaupungeille, Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen huokaa.

Kanslia lakkaa Iisalmen lisäksi myös seuraavilta paikkakunnilta: Kotka, Lohja, Raahe, Sodankylä, Imatra, Kuusamo, Savonlinna ja Varkaus. Näistä Sodankylään, Kuusamoon ja Savonlinnaan jää istuntopaikka. Muita erillisiä istuntopaikkoja vuoden 2018 alusta ovat Inari (Ivalo), Kauhava, Kittilä, Nurmes, Rauma, Salo ja Utsjoki.

Erillisen istuntopaikat ovat näin ollen menettämässä Alajärvi, Alavus, Kauhajoki, Kemijärvi, Kemiönsaari (Kemiö), Kirkkonummi, Kristiinankaupunki, Kuhmo, Pieksämäki, Pietarsaari, Pudasjärvi, Suomussalmi, Uusikaupunki ja Tornio.

Hallituksen esitys asiasta on tarkoitus eduskunnalle antaa syksyllä. Uudistus on määrä toteuttaa vuonna 2018.

Asiasta oikeusministeriön sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*