Kuva: Kari Långsjö

Julkisiin hankintoihin sovellettavat säännöt määräytyvät hankinnan ennakoidun arvon perusteella. Toisinaan käy niin, että saadut tarjoukset eivät vastaakaan ennakoitua arvoa, vaan hintataso poikkeaa hankintayksikön arviosta.

Hankinnan ennakoitua arvoa laskettaessa perusteena on käytettävä suurinta maksettavaa kokonaiskorvausta ilman arvonlisäveroa. Arviointi perustuu hankinnan ilmoittamisajankohdan arvoon. Koska lähtökohtana pidetään hankintayksikön omaa arviota hankintasopimuksen arvosta, hankintailmoitusta ei yleensä tarvitse julkaista uudelleen, vaikka tarjousten hinnat yllättäen ylittäisivät tietyn kynnysarvon hankintayksikön arviosta poiketen.

Hankintayksikön on kuitenkin asianmukaisesti ja riittävän tarkasti asiaa selvittäen arvioitava hankinnan arvo. Jos arvo on laskettu perusteettomasti väärin ja saatujen tarjousten hinnat ylittävät merkittävästi hankintayksikön ennakoiman arvion ja kynnysarvo ylittyy, tulee hankinnasta julkaista uusi hankintailmoitus.

Jos saadut tarjoukset ylittävät hankinnalle varatut määrärahat, on hankintamenettely yleensä mahdollista keskeyttää. Hankinta voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Oikeuskäytännössä perustelluksi syyksi keskeyttämiselle on katsottu muun muassa hankintayksikön rahoitustilanne.

Ennakoidun arvon alittavat tarjoukset saattavat puolestaan olla ilon aihe hankintayksikölle. Hankintayksikön on kuitenkin vaadittava tarjoajalta selvitys tarjouksen hinnoista tai kustannuksista silloin, jos tarjous vaikuttaa poikkeuksellisen alhaiselta. Hankintayksikkö voi hylätä tarjouksen hinnaltaan poikkeuksellisen alhaisena, jos tarjoajan antama selvitys ei tyydyttävästi selitä tarjottujen hintojen alhaista tasoa.

Aloitettu hankintamenettely voidaan lähtökohtaisesti toteuttaa loppuun asti ennakoidun arvon mukaisena. Näin ollen hankintapäätökseen voi liittää esimerkiksi ennakoidun arvon mukaista hankintaa vastaavat muutoksenhakuohjeet.

Niina Ruuskanen

Erityisasiantuntija, julkiset hankinnat, Kuntaliitto

Artikkeli on julkaistu Kuntalehdessä 2/2022.

Aiemmat Lakiklinikat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä