Uusi yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) velvoittaa kuntia kohtuullisiin mukautuksiin vammaisten henkilöiden yhdenvertaisten asiointi- ja toimintamahdollisuuksien takaamiseksi. Kohtuullisilla mukautuksilla tarkoitetaan yksittäistapauksissa toteutettavia ”tarpeellisia ja asianmukaisia muutoksia ja järjestelyjä”, joilla varmistetaan vammaisten henkilöiden mahdollisuus toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Mukautusvelvollisten piiri on uuden lain myötä laajentunut: vanhan yhdenvertaisuuslain mukautusvelvoite koski vain työn teettäjää ja koulutuksen järjestäjää. Uutta lakia sovelletaan lähtökohtaisesti kaikessa kunnan toiminnassa.

Kohtuullisista mukautuksista on erotettava esteettömyyttä koskevat vaatimukset, joista säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa (132/1999).

Lain mukaan mukautusten tulee vastata vammaisen henkilön tarpeisiin. Toimenpide vastaa tarpeeseen silloin, kun esimerkiksi jokin palvelu ei ole vammaisen henkilön käytettävissä muihin henkilöihin verrattuna vastaavalla tavalla ilman mukautusta.

Sääntely ei edellytä, että olosuhteet ovat kohtuullisten mukautusten jälkeen vammaisille henkilölle täsmälleen samanlaiset kuin muille.

Myös asianmukaisuus mainitaan laissa mukautusten kriteerinä. Tämä tarkoittaa, että toimenpiteen tulee vastata vammaisen henkilön tarpeeseen, se tulee toteuttaa kohtuullisessa ajassa mukauttamispyynnön esittämisestä, ja sen tulee olla käytännön näkökulmasta olosuhteisiin soveltuva.

Kunnilla ei ole velvollisuutta kohtuuttomaksi muodostuvien mukautusten tekemiseen. Mukautusten kohtuullisuutta arvioitaessa otetaan huomioon vammaisen henkilön tarpeiden lisäksi organisaation koko, taloudellinen asema, toiminnan luonne ja laajuus sekä mukautusten arvioidut kustannukset ja mukautuksia varten saatavissa oleva tuki.

Ida Sulin

Lakimies, Kuntaliitto

Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 7/2015

Aiemmat lakiklinikat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä