Kunnille lahjoitettujen kiinteistöjen käyttö voi olla rajoitettua tiettyyn tarkoitukseen erilaisin lahjakirjaan otetuin määräyksin. Näiden tarkoitemääräysten kautta kuntia on velvoitettu käyttämään lahjakiinteistöä esim. kouluna. Aikojen kuluessa ja kunnan sisäisten olojen muuttuessa aiemmin vireät kyläkoulut tms. lahjakiinteistöt ovat voineet menettää merkitystään kunnan sisäisen tai muun muuttoliikkeen seurauksena. Tarve sekä mahdollisuus lahjakiinteistön tarkoitemääräyksen mukaiseen käyttöön on hiljalleen hävinnyt.

Aiemman maakaaren aikaisten lahjoitusten osalta on kunnan syytä tarkasti tutkia lahjakirja varmistaakseen, onko kunnalla esimerkiksi oikeus vapaasti luovuttaa lahjakiinteistö kolmannelle kiinteistönkaupalla. Mikäli lahjakirjassa kiinteistön käyttö on määritelty tiettyä tarkoitusta varten, ja lahjakirjaan on otettu purkava ehto sen varalta, että tarkoitemääräystä ei enää toteuteta, voidaan olla vaarallisilla vesillä. Uhkana on, että lahjoittajan oikeudenomistajat vaativat kiinteistön palauttamista.

Nykyisen maakaaren (540/1995) mukaan, mikäli lahjansaaja rikkoo lahjan tarkoitemääräyksen tai muun olennaisen ehdon tai edellytyksen, antajalla on oikeus purkaa lahjoitus, mikäli saaja ei ole luovuttanut kiinteistöä toiselle. Kanne lahjoituksen purkamiseksi on pantava vireille vuoden kuluessa siitä, kun lahjanantaja on saanut tiedon purkuperusteesta.

Kunnan kannattaakin harkita lahjoituksen vastaanottamista ja tutkia mihin se lahjakirjan hyväksyessään sitoutuu. Ehdot eivät toki saa olla lain tai hyvän tavan vastaisia tai muutoin mahdottomia toteuttaa. Lisäksi ehtoja, jotka muuttuvat ajan kuluessa mahdottomiksi toteuttaa, kuten hiljenevien kyläkoulujen kohdalla, voidaan koettaa sovitella.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Epäselvissä tilanteissa paras tapa lienee avoin dialogi lahjanantajan tai tämän oikeudenomistajien kanssa yhteisymmärryksessä asian ratkaisemiseksi.

 

Joonas Jännäri, lakimies, Kuntaliitto

Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 11/2016

Aiemmat Lakiklinikat Kuntalehdessä

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*