European Single Procurement Document eli ESPD tarkoittaa yhteistä eurooppalaista hankinta-asiakirjaa. Lomake perustuu komission tammikuussa 2016 antamaan suoraan sovellettavaan asetukseen. Asetus on tullut voimaan 18.4.2016.

ESPD-lomakkeella julkisissa hankinnoissa tarjoajat vakuuttavat, että niitä ei rasita poissulkemisperuste ja ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuusvaatimukset. Kyseessä onkin nimensä mukaisesti hankintayksikön esitäyttämä vakiomuotoinen lomake, jolla tarjoajat vakuuttavat hankintayksikölle poissulkemisperusteiden olevan osaltaan kunnossa ja että tarjoaja täyttää hankintayksikön asettamat vaatimukset tarjoajan soveltuvuudelle. Itse todistuksia tarjouksen liitteeksi ei tarvitse liittää. Nämä hankintayksikkö tarkastaa kilpailutuksen voittajalta.

ESPD:tä sovelletaan EU-kynnysarvon ylittäviin hankintoihin. Lomakkeen tarkoituksena on helpottaa yrityksien rajat ylittävien tarjousten tekemistä, koska tällöin tarjouksen yhteydessä tarjoajan ei tarvitse antaa asiakirjanäyttöä tai täyttää eri jäsenmaissa vaihtelevasti käytettyjä erilaisia lomakkeita. Lomake on saatavilla kaikilla EU-kielillä.

ESPD:ssä käytetty kieli ja termistö voi tuntua aluksi vieraalta. Esimerkiksi talouden toimijalla tarkoitetaan tutummin tarjoajaa ja tuen saajalla referenssityön vastaanottajaa. Lomakkeen täyttämiseen onkin syytä varata aikaa, ja hankintayksikön on hyvä ohjeistaa tarjoajia lomakkeen täytössä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



ESPD:tä voidaan käyttää paperisen ja lomakemuotoisen vaihtoehdon lisäksi komission tarjoaman palvelun kautta tai integroimalla lomake sähköiseen kilpailutusjärjestelmään. Kokonaan sähköisesti asiakirjaa tulee käyttää siirtymäajan päätyttyä lokakuusta 2018 alkaen.

Marko Rossi

Hankinta-asiantuntija, Julkisten hankintojen neuvontayksikkö, Kuntaliitto

Artikkeli on julkaistu Kuntalehdessä 9/2016

Aiemmat Lakiklinikat Kuntalehdessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*