Muistatko, mitä kuntien tulevaisuuden kannalta olennaista tapahtui joulukuussa 2007? Kyse ei ole Paras-hankkeesta, vaan EU-komission antamasta päätöksestä, joka koski Tieliikelaitoksen saamaa kiellettyä valtiontukea.

Komission päätös johti 2013 kuntalain ja kilpailulain muuttamiseen. Lakia muutettiin siten, että kunnan toimiessa kilpailutilanteessa markkinoilla sen tulee yhtiöittää toimintansa tai vetäytyä markkinoilta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tehtäväksi annettiin valvoa julkisen ja yksityisen elinkeinotoiminnan kilpailun tasapuolisia edellytyksiä markkinoilla.

KKV on huhtikuussa 2015 lähettänyt kunnille selvityspyynnön, jossa kartoitetaan kuntien toimintaa markkinoilla sekä yhtiöittämisen tilannetta siirtymä-ajan päättymisen jälkeen. Tuloksia odotetaan syksyn kuluessa.

Kuntakenttä voi luottavaisin mielin odottaa selvityksen tuloksia. Kunnat ovat toteuttaneet yhtiöittämiset merkittävimpien toimialojen, kuten energiahuollon ja satamien osalta.

Myös eräillä työvoimavaltaisilla toimialoilla, kuten ateriapalvelut, on tapahtunut merkittäviä yhtiöittämisiä. Selvityksessä noussee esille tilanteita, joissa tulee vielä arvioitavaksi mahdollinen yhtiöittäminen ja hinnoittelun markkinaperusteisuus. Tämä onkin varsin luonnollista. EU-oikeudellisen kytkennän vuoksi sääntelyyn on jätetty tulkinnanvaraisuutta. Tulkinta täsmentyy viraston noudattaman soveltamiskäytännön ja sitä koskevien oikeustapausten myötä.

Myöhemmin tulee arvioitavaksi, miten yhtiöt ovat pärjänneet markkinoilla ja mitkä ovat yhtiöittämisten vaikutukset markkinoiden toimivuuteen, kuntien talouteen ja omistajaohjaukseen. Kunnan omistajapoliittiset linjaukset, toimiva konserniohjaus ja tytäryhtiöiden hallituksien kyvykkyys toimia muuttuvissa tilanteissa korostuvat entisestään kuntakonsernissa. Nyt kannattaa panostaa onnistumisen edellytyksiin!

Pirkka-Petri Lebedeff, johtava lakimies, Kuntaliitto

Artikkeli on julkaistu Kuntalehdessä 9/2015.

Aiemmat Lakiklinikat Kuntalehden verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä