Puolueen vaihtaminen kesken vaalikauden aiheuttaa monia kysymyksiä mm. siitä, mistä valtuustoryhmästä puoluetta vaihtaneen valtuutetun varavaltuutettu kutsutaan.

Valtuustotyöskentelyssä järjestäydytään valtuustoryhmiksi. Valtuuston työjärjestyksessä määrätään ryhmän muodostamisesta ja siitä eroamisesta. Valtuustoryhmän taustalla on yleensä puolue, mutta ryhmä voi muodostua muultakin pohjalta.

Selvää on, että loikkaus toiseen puolueeseen ei voi vaikuttaa vaalitulokseen. Varavaltuutetut määräytyvät vaalituloksen mukaan. Varavaltuutettu on kutsuttava vaalituloksen perusteella siitä ryhmästä, jonka listalta ”loikannut” valtuutettu on kunnallisvaaleissa valtuustoon valittu. Jos henkilö on valittu valtuutetuksi puolueesta A, hänen poissa tai estyneenä ollessaan varavaltuutettu kutsutaan edelleen puolueesta A, vaikka valtuutettu loikkauksen jälkeen kuuluisi puolueen B valtuustoryhmään tai olisi muodostanut oman ryhmän.

Puolueen tai valtuustoryhmän vaihtaminen kesken toimikauden ei suoraan vaikuta myöskään muun toimielimen jäseneksi valitun luottamushenkilön asemaan. Valtuusto ei voi erottaa yksittäistä luottamushenkilöä ryhmän vaihtamisen vuoksi. Luottamushenkilöllä ei ole myöskään velvollisuutta itse erota luottamustoimista puoluevaihdon takia. Luonnollisesti luottamushenkilö voi pyytää itse eroa, joka tällaisessa tilanteessa säännönmukaisesti myönnetään.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Puoluevaihdokset voivat vaikuttaa kunnan poliittiseen tilanteeseen merkittävästi. Vaihtoehto voi tällöin olla, että koko toimielin erotetaan luottamuspulan vuoksi, jotta ”loikkari” toimielimessä saadaan vaihdettua. Kysymyksessä on kuitenkin työläs prosessi, kun valtuuston pitää asettaa tilapäinen valiokunta erottamista valmistelemaan.

Heikki Harjula, johtava lakimies

Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 9/2014.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. jos valtuustoryhmästä eronnut henkilö ei luovu luottamuspaikasta, maksaako hän edelleen luottamushenkilömaksua puolueelle josta hän on eronnut

  2. Tuo onkin tärkeä kysymys, jospa joku asiantuntija vastaisi. Kiitos!

  3. Voiko valtuustoryhmästä eronnut toimia ilman ryhmänimikettä valtuutettuna?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*