Hallitus antoi toukokuussa hallituksen esityksen laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan, että ehdotus valinnanvapauslaiksi voidaan hyväksyvä tavallisessa lain säätämisjärjestyksessä vain, jos muun muassa valiokunnan sote-palveluita koskevasta yhtiöittämisvelvollisuuden poistamisesta, maakuntien oikeudesta itse tuottaa sosiaali-ja terveyspalveluita sekä julkisen hallintotehtävän antamisesta yksityiselle tekemät valtiosääntöoikeudelliset huomautuksen otetaan asianmukaisesti huomioon.

                    *                     *                     *

Valinnanvapaudesta valmistellaan uusi hallituksen esitys. Uuden valmistelun lähtökohtana on toukokuinen hallituksen esitys, jonka valinnanvapausmalliin tehdään perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset ja muut välttämättömät muutokset. Valmisteluryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi on tarkoitus lähettää lausunnolle marraskuussa. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa maaliskuussa 2018.

Uuden hallituksen esityksen valmistelu on vaativa tehtävä, jos sen tulee perustua kaikkiin hallituksen aikaisemmin tekemiin peruslinjauksiin. Aikaisemmassa esityksessä lähdettiin siitä, että sosiaali-ja terveydenhuollon palveluiden tuotannon tulee tapahtua kilpailutilanteessa markkinoilla. Tällöin tuotannon on tapahduttava sellaisessa oikeudellisessa muodossa, mikä on kenen tahansa yksityisenkin toimijan valittavissa. Tämä ei ole enää kaikilta osin mahdollista perustuslakivaliokunnan edellyttämien muutoksien vuoksi.

                    *                     *                     *

Tulevassa valmistelussa kannattaisi harkita, olisiko aikaisemman hallituksen esityksen päätavoitteet saavutettavissa riittävässä määrin hyväksi koetun palvelusetelijärjestelmän avulla. Tämä mahdollistaisi markkinatoimijoiden palvelutarjonnan hyödyntämisen hallitusti.

Pirkka-Pekka Lebedeff, johtava lakimies, Kuntaliitto

Lakiklinikka on julkaistu Kuntalehdessä 10/2017

Aiemmat Lakiklinikat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä