Lakiklinikka: Voiko kilpailutetun hankintasopimuksen ehtoja muuttaa?

Kilpailutetun hankintasopimuksen ehtoja voi muuttaa, mutta muutokset eivät saa johtaa hankintasopimuksen alkuperäisen sisällön ja laajuuden olennaiseen muutokseen. Jos sisältö ja laajuus muuttuvat olennaisesti, hankintayksikön tulee järjestää uusi tarjouskilpailu.

Oikeuskäytännön mukaan sopimuksen voimassaoloaikana tehtyä muutosta voidaan pitää olennaisena ainakin silloin, kun

  1. se sisältää ehtoja, jotka olisivat mahdollistaneet – mikäli ne olisivat sisältyneet alkuperäiseen hankintamenettelyyn – sen, että alun perin hyväksyttyjen tarjoajien lisäksi muutkin tarjoajat olisivat voineet tehdä tarjouksen tai että joku muu kuin alun perin voittanut tarjoaja olisi voinut tulla valituksi
  2. muutoksella ulotetaan sopimus merkittävässä määrin sellaisiin tuotteisiin, joista ei alun perin ollut kyse
  3. sopimuksen taloudellista tasapainoa muutetaan sopimuspuoleksi valitun toimittajan eduksi tavalla, josta ei määrätty alkuperäisen sopimuksen ehdoissa
  4. sopimuskumppani korvataan uudella sopimuskumppanilla.

Sopimusta voidaan muuttaa, jos kyse on muusta kuin olennaisesta muutoksesta. Muutos on sallittu esimerkiksi silloin, jos se perustuu kilpailuttamisvaiheessa tiedossa olleeseen sopimusehtoon ja tämä ehto on riittävän täsmällinen eikä se muuta hankintasopimuksen yleistä luonnetta. Myös jos alkuperäisen sopimuskumppanin asema siirtyy yhtiön rakenneuudistusjärjestelyjen, kuten yritysostojen tai määräysvallan muutosten, seurauksena toiselle taholle, voi kyseessä olla sallittu sopimusmuutos.

Sopimusmuutokset on aina syytä tehdä kirjallisesti. Kirjallisiksi sopimusmuutoksiksi katsotaan myös sähköisessä muodossa tehdyt muutokset.

Jonna Törnroos, lakimies

Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 11/2014.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*