Hallituksen esityksen mukaan alueellisen opintolainahyvityksen kokeilualue käsittäisi Rautavaaran ja 24 muuta Itä- ja Pohjois-Suomen kuntaa itärajalta Ilomantsista Lappiin Savukoskelle. Kuva: Unto Murto

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema lakiluonnos alueellisen opintolainahyvityksen kokeilusta on edennyt lausunnolle. Esitysluonnoksesta voi lausua perjantaihin 16.9.2022 asti.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki alueellisen opintolainahyvityksen kokeilusta sekä muutettavaksi väliaikaisesti tuloverolakia. Alueellista opintolainahyvitystä on tarkoitus kokeilla 25 kunnassa Itä- ja Pohjois-Suomessa vuosina 2023–2026. 

Kokeilun tarkoituksena on saada tietoa alueellisen opintolainahyvityksen vaikutuksista kokeilualueen työvoiman saatavuuteen ja elinvoimaisuuteen.

Esityksen mukaan kokeiluryhmään valittaisiin kokeilualueella asuvia korkeakoulututkinnon suorittaneita henkilöitä, joille myönnettäisiin hakemuksesta opintolainahyvitys, mikäli he täyttävät säädetyt edellytykset.

Alueellinen opintolainahyvitys voitaisiin myöntää enintään kolmessa erässä, ja se olisi yhteensä enintään 8 800 euroa. Hyvitys ei kuitenkaan saisi ylittää 60 prosenttia opintolainansaajan tutkinnon suorittamislukukauden viimeisen päivän lainamäärästä.

Alueellinen opintolainahyvitys olisi saajalleen verovapaata tuloa. Lakiesitysten on määrä astua voimaan ensi vuoden alusta.

Lisää aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*