Miljoonan euron korvausvaade perustuu ulkopuoliseen selvitykseen ja kunnan omaan arvioon, kertoo Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka. Kuva: Liisa Takala

Itä-Uudellamaalla sijaitsevat Lapinjärvi ja Loviisa ovat jo vuosia yrittäneet ratkoa kiistaa sosiaali- ja terveydenhuollon eläkeperusteisista maksuista.  

Marraskuussa Lapinjärven kunnanhallitus päätti yksimielisesti viedä kiistan Helsingin hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Loviisan Sanomat. 

–Emme päässeet neuvottelemalla sopuun. Jos julkinen toimija laskuttaa väärin, pitäisi sen myös maksaa takaisin väärin perityt erät, perustelee kunnanjohtaja Tiina Heikka.  

Kiistassa on kysymys Lapinjärven ja Loviisan sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan yhteistoiminta-alueen eläkemenoperusteisista maksuista. 

Heikan mukaan Loviisa on vuodesta 2010 lähtien vyöryttänyt osan omista vastuistaan  Lapinjärven kunnan maksettavaksi vastoin työeläkevakuuttaja Kevan ohjetta. 

–Olemme pyytäneet Loviisaa useita kertoja avaamaan laskutusperiaatteitaan, mutta kaupunki ei ole siihen suostunut. Siksi palkkasimme ulkopuolisen selvittäjän. 

Tilintarkastusyhtiö BDO:n selvitys koski vuosia 2018-2020. Sen mukaan Loviisa laskutti tuona aikana Lapinjärveltä eläkemenoperusteisia maksuja virheellisesti liki 200 000 euron edestä. 

Lapinjärvi vaatii Loviisaa palauttamaan aiheettomasti maksamansa eläkemaksut korkoineen ja korvaamaan oikeudelliset kulut. Loppusumma on lähes 980 000 euroa. 

Loviisa kiistää laskuttaneensa vääriin

Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom ei ole yllättynyt, että naapurikunta on viemässä asian hallinto-oikeuteen. 

–Se on ainoa tapa saada selkoa tähän monimutkaiseen kokonaisuuteen. Meidän näkemyksemme olivat kovin kaukana toisistaan, hän sanoo.  

Oker-Blom kiistää, että Loviisan kaupunki olisi laskuttanut Lapinjärveä väärin. 

–Emme ole laskuttaneet väärin emmekä ole saaneet mitään perusteetonta hyötyä. Olemme laskuttaneet todellisten kulujen mukaan. 

Asiakokonaisuudesta tekee hankalan se, että eläkevastuita on käsitelty monella tavalla vuosien varrella, Oker-Blom sanoo. Niitä on hänen mukaansa siirretty ja kuitattu toimijoiden välillä.

–Olemme avanneet laskutusperiaatteitamme sen verran, mitä niitä on avattavissa. Meillä ei ole dataa siitä, miten eläkkeitä on kerrytetty yhteistoiminta-aluetta edeltäneen kuntayhtymän alkuajoilla.  

Tiina Heikan tavoitteena on toimittaa aineisto Helsingin hallinto-oikeuteen joulukuun aikana, jotta asian on selkeässä vaiheessa, kun Lapinjärven uusi kunnanjohtaja aloittaa. 

Heikka jättää tehtävänsä omasta pyynnöstään vuoden loppuun mennessä. Lapinjärven uudeksi kunnanjohtajaksi on valittu oikeustieteen kandidaatti Jarkko Sorvanto.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä