Yhden ihmisen hengen vaatinut Laukaan maneesiturma toi hovioikeuskäsittelyssä sakkoja kunnan johtavana rakennustarkastajana toimineelle henkilölle. Hovioikeus katsoi rakennustarkastajan syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun hän ei ollut huomioinut Ely-keskuksen välittämää ympäristöministeriön varoitusta kyseisen Isola-hallityypin turvallisuusriskeistä.

Hovioikeuden mielestä johtavan rakennustarkastajan olisi tullut selvittää paikkakunnalla olevat kyseiset hallit ja varoittaa niiden omistajia mahdollisista ongelmista. Omistajilla ei voinut olla tietoa uhkaavista ongelmista ilman, että rakennusvalvoja olisi viestiä kuljettanut heille.

Sen sijaan syytteet kuolemantuottamuksesta ja neljästä vammantuottamuksesta hylättiin. Aiemmin asiaa käsitellyt käräjäoikeus oli hylännyt kaikki syytteet.  Sakkoja rakennustarkastajan maksettavaksi tuli 30 päiväsakon verran.

10-vuotias pikkutyttö kuoli ja neljä muuta loukkaantui, kun ratsastusmaneesi romahti helmikuussa 2013. Johtava rakennustarkastaja oli saanut hallien ongelmista varoitusviestin 2010, mutta tieto ei ollut kulkenut häneltä eteenpäin. Hovioikeuden mielestä rakennusvalvonnan olisi tullut etsiä korkean riskin omaavat rakennukset ja varoittaa niiden omistajia mahdollisista ongelmista.

 Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*