Jos Lavian kunnan talous oli ennen kuntaliitosta ihanasti rempallaan, niin kehumista ei ollut kaikilta osin hallinnossakaan. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja otti kantaa tapaukseen, jossa Lavian sivistyslautakunta palkkasi toukokuussa 2014 rehtorin viransijaiseksi henkilön, joka ei täyttänyt edes opettajan kelpoisuusvaatimuksia. Paikka täytettiin ilman erillistä hakumenettelyä.

Oikeusasiamies katsoi asiaan kantaa ottaneen Opetushallituksen tavoin, ettei kyseessä ole ollut lainmukainen ratkaisu. Oikeusasiamies näpäytti ex-kunnan ex-päättäjiä myös siitä, että rehtoriksi valitun puoliso oli sivistystoimenjohtajana mukana aktiivisesti valintaprosessissa.

Sen suurempia toimenpiteitä ei eduskunnan oikeusasiamiehen kannanotosta ollut, sillä Lavian kunta on lakannut toimimasta itsenäisenä kuntana 1.1.2015 ja on osa Porin kaupunkia.

-Mikäli Lavian kuntaa ei olisi yhdistetty Porin kaupunkiin, olisi asiassa tullut käsitykseni mukaan voitu harkita jatkotoimia kunnallisia viranhaltijoita ja Lavian sivistystointa kohtaan. Porin kaupunki on kuitenkin todennut tilanteen lainvastaisuuden ja tehnyt korjaavat toimenpiteet, ratkaisussa todetaan.

 

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätös

 

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*