Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää vaatii Ylen haastattelussa, että kunnallisiin osayhtiöihin alettaisiin soveltaa julkisuuslakia.

– Yhtiöittämistä on alettu käyttää sellaisissa kuntien tehtävissä, jotka eivät ole markkinatehtäviä, kuten sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kehityskulku on avoimuuden kannalta huolestuttava eikä mitenkään välttämätön, Mäenpää sanoo Ylelle.

Mäenpää viittaa Ruotsiin, jossa peruslähtökohtana on, että kunnallisiin osakeyhtiöihin sovelletaan julkisuuslakia.

Professori mukaan avoimuuden lisääminen ei olisi ongelmallista, sillä avoimuus ei tarkoita liikesalaisuuksien paljastamista.

Mainos– Kuntalakia muutettaessa jätettiin ottamatta huomioon avoimuuteen ja kunnalliseen demokratiaan liittyvät näkökohdat, Mäenpää toteaa.

 

 

MainosJatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Erittäin hyvä esitys, ja tuntuu kummalliselta, jos ja kun kunnallislaki ei olisi tunnistanut osakeyhtiöiden avoimuusongelmaa.

    Tämä avoimuuden vaatimus tulee ulottaa myös yhteisyrityksiin, joita nyt ilmeisesti syntyy kovalla kiireellä ja painostuksella soteen. Huono on tilanne, jos sosiaali- ja terveyspalvelut esim. on ulkoistettu yhteisyritykseen, joka noudattaa osakeyhtiön suljettuja käytäntöjä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*