Muutoksenhaku ja valituslupamenettely hallintoasioissa laajenevat ensi vuoden alussa. Kun muutoksenhakumahdollisuus on käytössä, kansalaiset voivat hakea päätöksiin muutosta ja viranomaiset tehdä päätöksiä ilman raskasta valitusmenettelyä.

Oikaisuvaatimus viranomaiselle on jo nyt käytössä useissa asiaryhmissä. Sitä laajennetaan uusiin yhteyksiin.

Oikaisuvaatimus muutoksenhaun ensimmäisenä vaiheena otetaan käyttöön esimerkiksi kaavamaisissa ilmoitus- ja rekisteröintiasioissa, erilaisissa maksuja ja korvauksia koskevissa asioissa sekä eräissä lupa-asioissa.

Oikaisuvaatimusta ei oteta käyttöön asianosaisen oikeusturvan kannalta erityisen merkittävissä asioissa, joissa on tärkeää saada asia viivytyksettä tuomioistuimen ratkaistavaksi ja joihin liittyy vaativaa oikeudellista harkintaa.

Oikaisuvaatimusta ei oteta käyttöön myöskään asioissa, joissa on tavallisesti useita asianosaisia.

Valituslupa tarvitaan aiempaa useammissa asioissa

Nykyisin noin puolet korkeimpaan hallinto-oikeuteen saapuvista valituksista kuuluu valituslupasäännösten piiriin, todetaan oikeusministeriöstä. Vuoden 2016 alussa valituslupamenettely laajenee moniin uusiin asiaryhmiin.

Valituslupaa ei kuitenkaan oteta käyttöön asioissa, joihin liittyy usein vaativia oikeuskysymyksiä tai jotka ovat yhteiskunnan tai asianosaisten kannalta erityisen merkittäviä tai laaja-alaisia.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä