Tuolit nostettu pulpeteille luokassa
Valtioneuvoston määräys muun muassa koulujen, liikuntatilojen ja kirjastojen sulkemisesta koronakriisin alussa keväällä 2020 johti Oulussa ja Porvoossa työntekijöiden palkanmaksun keskeytymiseen. Kuva: Pixabay

Oulun ja Porvoon kaupungit hakevat muutosta kesällä saamiinsa palkanmaksun keskeytystä koskeviin tuomioihin. 

Itä-Uudenmaan ja Oulun käräjäoikeudet tuomitsivat kaupungit kesällä maksamaan korvauksia palkanmaksun keskeytyksistä koronakriisin alussa keväällä 2020. 

Porvoossa kolme kaupungin työntekijää haastoi kaupungin oikeuteen palkkasaatavien vuoksi. Oulussa kanteen nosti kymmenen kaupungin työntekijää.

Tuomioiden mukaan Oulu ja Porvoo sulkivat esimerkiksi koulut, kirjastot sekä urheilu- ja harrastustilat omalla päätöksellään ilman velvoittavaa viranomaismääräystä. 

–Tästä olemme eri mieltä, ja siksi kaupunki hakee muutosta ja tulkintaa ylemmältä oikeusasteelta, sanoo Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula tiedotteessa. 

Ujulan mukaan keskeisintä on tulkinta siitä, oliko kaupungilla perusteltu syy pitää valtioneuvoston ilmoitusta tilojen sulkemisesta velvoittavana maaliskuussa 2020. 

–Hallitukselta tuli selkä määräys tilojen sulkemisesta. Ei sitä yksikään kunta lähtenyt kyseenalaistamaan, toteaa puolestaan Oulun kaupunginlakimies Jukka Lampén.  

Oulussa kiistaa lomautuksen aikaisista korvauksista 

Oulun ja Porvoon kaupunkien mukaan työnteko suljetuissa tiloissa oli estynyt, minkä vuoksi ne keskeyttivät tiloissa työskennelleiden työntekijöidensä palkanmaksun. 

Kaupungit perustelevat ratkaisuaan työsopimuslailla. Siinä todetaan, että jos työntekijä on estynyt tekemästä työtään itsestään tai työnantajasta riippumattomasta syystä, on hänellä oikeus saada palkkansa esteen ajalta, enintään kuitenkin 14 päivältä. 

–Koronakriisin alussa useat kunnat turvautuivat tähän työsopimuslain säännökseen, kertoo Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima tiedotteessa. 

Oulussa palkanmaksun keskeytys vaihteli muutamasta päivästä pariin kuukauteen. Kaupunki lomautti työntekijät palkanmaksun keskeytyspäätöksen jatkoksi.

Käräjäoikeus määräsi Oulun kaupungin maksamaan kymmenen työntekijän palkkasaatavat myös lomautuksen ajalta. Maksettavaa kertyi yhteensä noin 13 000 euroa korkoineen.  

–Se tässä on se suurempi asia. Korvausten maksaminen lomautuksen ajalta tuntuu erikoiselta, koska lomautuksille oli perusteet. Työn määrä suljetuissa tiloissa oli vähentynyt, Lampén sanoo. 

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, koska asian käsittely jatkuu hovioikeudessa. Lampén arvioi, että se vie vuoden päivät. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä