Uusi kuntalaki kannustaa kuntia ja kuntalaisia monipuolisten vaikuttamisen tapojen käyttöön, sanoi liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko valtiovarainministeriön Tulevaisuuden kunta -kiertueella Kuopiossa 10. joulukuuta.

− Tarvitsemme uudenlaisia tekemisen tapoja, jotta kuntalaiset pääsisivät mukaan ideoimaan sekä vaikuttamaan toiminnan suunnitteluun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, Risikko totesi.

Uusia osallistumiskeinoja voivat olla esimerkiksi osallistuvan budjetoinnin hyödyntäminen, erilaiset keskustelutilaisuudet ja kansalaisraadit.

− Kuntalakiesityksessä laajennetaan aloiteoikeus kunnan asukkaiden lisäksi kunnassa toimiville yhdistyksille ja yrityksille. Lisäksi palvelujen käyttäjille annetaan heidän käyttämäänsä palvelua koskeva aloiteoikeus, vaikka he eivät olisikaan kyseisen kunnan asukkaita, Risikko kertoi.

Uutta laissa ovat erityisesti velvoitteet sähköisestä viestinnästä. Kuntien tulisi viedä kunnan verkkosivuille muun muassa kunnan toimintaa ja palveluja koskevat tiedot, toimielinten esityslistat, kunnan ilmoitukset ja päätöspöytäkirjat.

Kuntalakiesityksen mukaan kunnalla on velvollisuus asettaa vanhusneuvosto sekä myös uusi velvollisuus asettaa vammaisneuvosto. Neuvostot voivat olla myös useamman kunnan yhteisiä.

Lisäksi nuorisovaltuuston tai vastaavan vaikuttajaryhmän asettaminen tulee kunnille pakolliseksi.

− Jo 15 vuotta täyttäneet saavat mahdollisuuden tehdä aloitteen kunnallisesta kansanäänestyksestä. Lisäksi vammaisneuvostojen asema pitää turvata, koska vammaisilla ja heitä edustavilla järjestöillä on arvokasta kokemusta ja tietoa hyödynnettäväksi toiminnan suunnittelussa, Risikko sanoi.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä