Keskustan alueuudistuksen kärkikolmikko Annika Saarikko, Juha Rehula sekä Anu Vehviläinen ei ole prosessin aikana juuri lämmennyt suurten kaupunkien toiveille.. (Kuva: Seppo Haavisto)

Uusi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., on kutsunut suurten kaupunkien johtajat tapaamiseen syyskuun alussa.

Kutsu on lähtenyt tai lähdössä Helsingin ja Tampereen pormestareille sekä Espoon, Vantaan, Turun ja Oulun kaupunginjohtajille.

– Tapaamisen aiheena on laajasti ottaen sote- ja maakuntauudistus sekä kuntien tulevaisuus uudistuksessa, Saarikko kertoo.

Kuusi suurinta kaupunki ovat esiintyneet aktiivisdesti yhdessä ja ottaneet kantaa niiden aseman huomioonottamisesta sote- ja maakuntauudistuksessa. Ne perustelevat vaatimuksiaan kaupunkien asemalla valtakunnallisina ja alueellisina maan kehityksen vetureina.

Kuusikolla yhä odotuksia sotessa

Suurten kaupunkien johtajat haluavat kaupungeilleen oikeuden hoitaa itse asioita, jotka ovat hallituksen suunnitelmissa siirtymässä maakunnille. Ne perustelevat vaatimustaan suurtenkuntien roolilla sekä valtakunnallisena että alueellisina kehityksenvetureina.

Alun perin tavoitteena oli muun muassa sote-palvelujen tuottaminen, mutta kun hallitus tyrmäsi sen päättäväisesti, huomio kiinnittyi muihin palveluihin.

Pääkaupunkiseutu on saamassa hallitukselta erityisroolin elinvoimapalvelujen järjestämisessä, mutta muut suuret kunnat eivät.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen nousi uudestaan esiin myös sote-palvelujen järjestäminen kuntatasolla.

Myös oppositiolle pettymys

Saarikko totesi heti virkaan astuessaan, että perustuslakivaliokunnan kanta ei anna aihetta arvioida kuntien roolia uudestaan sote-uudistuksessa.

Suurten kaupunkien lisäksi Saarikko tyrmäsi opposition toiveet päästä mukaan uudistuskokonaisuuden valmisteluun.

Oppositiopuolueet perustelivat toivettaan sillä, että uudistus on joka tapauksessa jo siirtynyt niin, että se astuu voimaan vasta seuraavan eduskunnan aikana.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Nyt pitäisi Jan Vapaavuoren aktivoitua ja ottaa vastuuta vahvojen kaupunkien pelastamiseksi. Se kävisi luontevasti pysäyttämällä Uudenmaan maakunnan valmistelu alkuunsa – on vastuutonta ollaan valmistelemassa maakuntaa, vaikka ei ole lakia. Jos suuret kaupungit eivät valmistele maakuntia ennen lakia, niitä ei tällä aikataululla saada valmiiksi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*