Toisen asteen koulutuksen rahoitusta ja rakennetta pitäisi käsitellä kokonaisuutena, Kuntaliiton asiantuntijat painottavat. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntaliiton erityisasiantuntijoiden mukaan myöskään toisen asteen koulutuksen rahoitusuudistusta koskevaa lakiesitystä ei tulisi hyväksyä eduskunnassa. Toisen asteen rakenteiden ja rahoituksen uudistustyö tulisi valmistella uudelleen seuraavalla hallituskaudella.

Toisen asteen koulutuksen järjestämistä koskenut lakiesitys kaatui maanantaina. Siihen vahvasti kytköksissä olevasta rahoituslaista eduskunnan sivistysvaliokunta jätti mietintönsä lauantaina. Lakiesitystä käsitellään vielä tällä viikolla.

– Olisi tärkeää, että rahoituslakiakaan ei hyväksyttäisi eduskunnassa. Tulevan hallituskauden alussa tulisi aloittaa toisen asteen rahoituksen ja rakenteiden kokonaisuudistus kuntien kanssa yhteistyössä ripeällä aikataululla, sanovat ammatillisen koulutuksen erityisasiantuntija Maarit Kallio-Savela ja lukiokoulutuksen erityisasiantuntija Lieselotte Eskelinen Kuntaliitosta.

He muistuttavat, että rakenne ja rahoitus ovat kokonaisuus, ja toinen laki jää ilmaan jos toista ei hyväksytä.

– Erityisesti ammatillisen koulutuksen osalta rahoituslaissa on hyviä elementtejä, mutta kuten perustuslakivaliokuntakin lausui, se on vaikeaselkoinen. Jos hyvää halutaan, se pitäisi valmistella uudestaan ja katsoa kokonaisuutta.

Jos rakennelaki olisi mennyt läpi, toisen asteen koulutuksen järjestäjien olisi pitänyt hakea lokakuun alkuun mennessä uusia lupia, ja alueelliselle keskustelulle olisi jäänyt erittäin vähän aikaa.

Kuntaliitto on jo aiemmin arvostellut toisen asteen koulutuksen uudistusesitystä siitä, että sen vaikuttavuutta ei ole kunnolla arvioitu.

Kuntaliiton mukaan kunnat on otettava mukaan valmistelutyöhön niin että asioita ehditään pohtia rauhassa ja lakiesityksen vaikutukset ehditään selvittää kunnolla ennen esityksen antamista.

Uusi lain valmistelu voitaisiin liiton mukaan toteuttaa jo tähänastista valmistelutyötä, esimerkiksi erilaisia pohdintoja, hyödyntäen.

– Säädösten tulisi olla riittävän väljät, jotta kunnat voivat tehdä alueellaan tarkoituksenmukaisia ratkaisuja.

– Alueilla pitää rauhassa ehtiä pohtia näitä asioita. Kuulemisille ja lausuntojen antamiselle pitää olla aikaa mutta kuitenkin niin että lain valmistelu etenee ripeästi eikä jää taas hallituskauden loppuun.

– Tavoitteen tulee olla toimiva koulutusjärjestelmä, joka turvaa koulutuksen riittävän saavutettavuuden koko maassa toteavat Kallio-Savela ja Eskelinen.

Lue myös: Kuntaliiton tiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*