Itä-Suomen yliopistossa tutkijatohtorina työskentelevän Matti Muukkosen mukaan kuntayhtiöiden päätöksenteossa syntyneet asiakirjat eivät välttämättä ole poissa julkisuusperiaatteen piiristä.

Muukkonen pohtii asiaa Edilex-lakikirjastossa julkaistussa referee-artikkelissaan ja Itä-Suomen verkkosivuilla julkaistussa blogi-kirjoituksessaan tuoreiden oikeustapausten valossa.

Muukkonen mukaan kunnissa on perinteisesti ajateltu, että kunnan tytäryhtiöt ovat aina julkisuuslain soveltamisalan ulkopuolella, silloin kun ne eivät käytä julkista valtaa. Muukkonen lähestyy asiaa uuteen kuntalakiin lisätyn ”kunnan toiminta” -käsitteen kautta ja toteaa, että kuntaviranomaisen antamaan toimeksiantoon perustuvina tytäryhtiöt ovat joka tapauksessa osa kunnan toimintaa – siksi niiden piirissä tapahtuvaa toimintaa ei voi yksiselitteisesti rajata julkisuuslain piiriin kuulumattomaksi.

Vanhastaan monissa kunnissa on ollut tapana ohjata tytäryhtiöitä koskevat asiakirjapyynnöt suoraan yhtiöille itselleen. Yhtiöt puolestaan ovat voineet kieltäytyä tietojen antamisesta sen vuoksi, ettei yhtiöihin sovelleta julkisuuslakia. Muukkonen viittaa oikeustapauksiin ja toteaa, että kunnat eivät voi toimia näin.

– Oleellista on siis havaita, ettei julkisuuslain soveltamisalasäännös lopulta rajaakaan osaa asiakirjoja kategorisesti pois julkisuusperiaatteen piiristä silloin, kun ne syntyvät kuntayhtiöiden piirissä.

– Se kertoo vain sen, onko kyseisellä tytäryhtiöllä velvollisuus käsitellä asiaa julkisuuslain mukaisesti eli ei ole, mikäli kyse ei ole julkisen vallan käytöstä. Mutta kun asiakirjapyyntö osoitetaan kunnan viranomaiselle, on sillä normaali velvollisuutensa käsitellä asiaa ja antaa asiassa ratkaisunsa, Muukkonen kirjoittaa.

Muukkonen on työskennellyt Itä-Suomen yliopistossa tutkijatohtorina helmikuusta lähtien. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Riihimäen muutosjohtajana sekä Pyhärannan, Suomenniemen ja Kyyjärven kunnanjohtajana.

 

Muukkosen artikkeli Edilex-lakikirjastossa

Muukkosen blogi-kirjoitus Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*