Vastuullisia hankintoja voi olla esimerkiksi lähiruokaan panostaminen kouluissa. (Kuva: Seppo Haavisto)

Eduskuntakäsittelyssä olevaa uutta hankintalakia sekä kehutaan että parjataan. Uudesta laista on kunnille apua ainakin vastuullisuuden eteenpäin viemisessä.

Kuntaliiton julkisten hankintojen neuvontayksikön lakimies Jonna Törnroos sanoo, että laki auttaa jatkossa ottamaan kestävät valinnat aiempaa paremmin huomioon. Esimerkiksi kilpailutuksissa on mahdollista vertailla hankintoja muutenkin kuin pelkän hinnan osalta.

– Elinkaarikustannukset saa mukaan tarjousten vertailuun. Uudessa erillisessä pykälässä sanotaan, että hankintayksiköt voivat vertailla hankinnan vaikutuksia laajemmin kuin pelkästään hankintakustannusten kannalta.

Uusi laki kaiken kaikkiaan selkiyttää ja tarkentaa hankintojen ympäristöön, sosiaalisuuteen ja kestävyyteen liittyviä aiempia kirjauksia.

Mainos– Uuden lain mukaan on mahdollista vaatia esimerkiksi ympäristömerkittyä siivouspalvelua tai ympäristömerkittyjä puhdistusaineita. Vastuullisuuteen kannustetaan, mutta edelleen se on vapaaehtoista.

Sopimusehtoihin voi toki jo nykyisen lain mukaan asettaa vastuullisuuteen liittyviä erityisehtoja. Hankintoja voidaan esimerkiksi varata työkeskuksille, joiden henkilöstöstä vähintään 30 prosenttia on vammaisia tai muutoin heikommassa asemassa olevia.

Törnroos huomauttaa, että käytännössä vastuullisten hankintojen suosiminen saattaa jäädä yksittäisten ihmisten aktiivisuuden varaan – mutta toisaalta he voivat saada paljonkin aikaan. Jos vaikkapa lähiruoan osuuden nostamista pidetään tärkeänä, sen eteen ollaan valmiita tekemään työtä. Loppupeleissä se koituu koko alueen eduksi.

Mikä elinkaari?

Hankintalain esityksessä elinkaari määritellään seuraavasti:

Elinkaarella tarkoitetaan tuotteen olemassaolon tai rakennusurakan tai palvelun suorittamisen kaikkia peräkkäisiä tai toisiinsa liittyviä vaiheita. Elinkaari kattaa vaiheet raaka-aineiden ostosta tai resurssien kokoamisesta niiden uudelleen käyttöön, kierrättämiseen, hyödyntämiseen tai loppukäsittelyyn.

Kirsi Riipinen

Lue lisää vastuullisista hankinnoista 15. syyskuuta ilmestyvästä Kuntalehdestä 9/2016.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*