Vakuutusoikeuden päätöksen mukaan valtuustossa istuminen ei ole harrastustoimintaa vaan ansiotyöhön rinnastettavaa työtä. (Arkistokuva: Seppo Haavisto)

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käyminen ei ole harrastustoimintaa vaan ansiotyöhön rinnastettavaa työtä, joka laskee äitiyspäivärahan minimiin kokouspäiviltä.

Näin päätti vakuutusoikeus ratkaisussaan, joka koski Salon kaupunginvaltuutetun Sanna Lundströmin, kok., valitusta Kelan päätöksestä. Lundströmin ilmoitettua käyneensä äitiyspäivärahaa saadessaan valtuuston kokouksissa joista maksetaan kokouspalkkio, Kela katsoi, että Lundström on käynyt ansiotyössä ja hänelle olisi kuulunut normaalin äitiyspäivärahan sijaan päivärahan minimiosuus. Kela vaatii liikaa maksettuja tukia takaisin.

– Lundströmin luottamustoimi ei ole liittynyt hänen ansiotyöhönsä, mutta koska hän on saanut luottamustoimestaan palkkioita, se rinnastetaan sairausvakuutuslain 1 luvun 4 §:n 4 kohdan mukaiseen omaan työhön, vakuutusoikeuden päätöksessä sanotaan.

Vakuutusoikeuden mukaan sairausvakuutuslain säännökset eivät mahdollista kohtuullisuusharkintaa, eikä työttömyysturvalain tai kuntalain säännöksiä oteta huomioon.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Vakuutusoikeuden päätöksestä ei voi valittaa.

Kova kolaus
juristin oikeustajulle

Päätös tarkoittaa, että valtuuston työskentelyyn osallistuminen kävi kalliiksi, sillä kokouspalkkio ei riitä kattamaan menetystä, joka tuli äitiyspäivärahan pudotuksesta.

Sillä, että valtuuston kokous kesti lyhyimmillään noin 10 minuuttia, ei ollut merkitystä. Käytännössä aina, kun Lundström astui sisään kaupungintaloon, äitiyspäiväraha putosi minimiin.

Salossa valtuuston kokouspalkkio on 80 euroa ja lautakunnan kokouspalkkio on 60 euroa. Palkkiot ovat veronalaista tuloa. Lundström on myös Salon opetuslautakunnan puheenjohtaja.

Lundström työskentelee asianajajana. Hän sanoo vakuutusoikeuden päätöksen oleva kolaus oikeustajulle.

– Minusta oli selvä että äitiyslomalla täytyy olla mahdollisuus osallistua ilman että menee päiväraha, Lundström sanoo Kuntalehdelle.

Palkkiosta kieltäytyminen
ei auta

Edes kokouspalkkiosta kieltäytyminen ei kääntäisi asetelmaa.

– Rahakorvauksesta kieltäytyminen ei siis muuta tilannetta millään tavalla, jos kokouksessa käyminen katsotaan työskentelyksi, todetaan Kelan verkkosivuillan antamassa vastauksessa kysymykseen seurakunnan vaalilautakunnan kokouspalkkion vaikutuksesta äitiyspäivärahan.

Lundström muistuttaa, että perustuslain mukaan jokaisella on oikeus osallistua politiikkaan ja julkisen vallan tulee turvata se ja edistää yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa.

Jos tietää lain tulkinnan eikä halua kärsiä taloudellista menetystä, tulkinta käytännössä pakottaa raskaana olevan istumaan sivussa kokouksista osallistumatta päätöksentekoon, Lundström muistuttaa.

Vakuutusoikeuden päätöksessä todetaan, että Lundström ei ole joutunut Kelan päätöksen takia eriarvoiseen asemaan ja että hänen perus- ja ihmisoikeuksiaan ei ole rikottu.

Kehno signaali
kuntavaalien alla

Lundström nosti asian esiin lauantaina Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä. Asiasta uutisoi lauantaina Verkkouutiset.

Lundström uskoo, että käytäntö palkkioiden vaikutuksessa sosiaaliturvaan ei ainakaan lisää pienten lasten äitien intoa lähteä mukaan kunnallispolitiikkaan. Tämä on merkittävä asia ajatellen juuri meneillään olevaa ensi vuoden kuntavaalien ehdokasasettelua.

Viime viikolla Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Sari Raassina ja pääsihteeri Tanja Auvinen muistuttivat naisten kohtaamista haasteista luottamustoimessa.

– Kodin- ja lastenhoito ovat edelleen valitettavan sukupuolittuneita ilmiöitä Suomessa, ja moni nainen onkin kokenut, että perheen, työn ja kuntapolitiikan yhteensovittaminen tuntuu välillä ylitsepääsemättömältä, Raassina ja Auvinen kirjoittivat.

Lundström toimii myös puolueensa kunnallisjärjestön puheenjohtajana ja kertoo houkutelleensa kahtakin raskaana ollutta naista ehdokkaaksi toteamalla, että raskaus ei ole mikään este.

– Nyt heidän pitäisi käydä kuntavaalit ja todeta että tulee noin yhdeksän kuukauden aika jolloin en voi osallistua, kun Suomen laki ei sitä mahdollista, Sanna Lundström sanoo Kuntalehdelle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*