Pakkoliitospykälän hyväksynyttä ministerityöryhmää johtanut kuntaministeri Henna Virkkunen, kok., sanoo Ylelle antamassaan haastattelussa, että pakkoliitosten laajaa aaltoa tuskin on luvassa. 

Virkkusen mukaan  lakipykälän valmistelussa on kuultu perustuslakiasiantuntijoita.

Pakkoliitospykälää arvostelleet ovat käyttäneet kritiikkinsä perusteena usein juuri sitä, että pakkoliitos sotii perustuslakia ja kunnallista itsemääräämisoikeutta vastaan.

– Perustuslaki ja kunnallinen itsehallinto eivät tarkoita sitä, että kunnan raja olisi jollain tavalla perustuslain suojaama. Se tarkoittaa nimenomaan sitä, että asukkailla on oikeus kansanvaltaisesti käyttää valtaansa, Virkkunen sanoo Ylelle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Virkkusen mukaan tarkoitus ei ole luoda ”pakkoliitosautomaattia”.

– Tarkoituksena on antaa valtioneuvostolle mahdollisuus päättää kuntien yhdistymisestä silloin, kun siihen on olemassa painavat ja perustellut syyt eikä ongelmia voida muilla tavoin ratkaista, Virkkunen sanoo valtiovarainministeriön tiedotteessa.

– Kuntien omat ratkaisut ovat jatkossakin ensisijaisessa roolissa. Näitä vaihtoehtoja kunnat eri puolilla Suomea ovat nyt liitosselvityksissä yhdessä hakemassa.

Lue myös:

Pakkoliitospykälä hyväksyttiin

Nämä kunnat ovat pakkoliitosuhan alla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*