Velan vanhentumisen katkaisutoimista säädetään laissa velan vanhentumisesta (2003/728). Käytännössä velan vanhentumisen katkaisu tarkoittaa sitä, että velan sen hetkinen vanhentumisaika katkeaa, ja uusi entisen mittainen vanhentumisaika alkaa kulua.

Vapaamuotoisesta katkaisutoimesta (10 §) on kyse, kun velkoja ja velallinen sopivat maksujen järjestelystä, vakuudesta tai muusta velan ehtojen muuttamisesta tai siitä, että velan vanhentuminen on katkaistu. Vapaamuotoinen katkaisutoimi voi olla myös se, kun velallinen tunnustaa velan velkojalle esimerkiksi maksamalla sitä tai kun velkoja muistuttaa velallista velasta esimerkiksi vaatimalla suoritusta siitä. Velan vanhentumista katkaistaessa velka on yksilöitävä katkaisutoimessa.

Oikeudellisesta katkaisutoimesta (11 §) on kyse, kun velkoja panee vireille velkaa koskevan kanteen tai esittää velkaa koskevan vaatimuksen tuomioistuimessa, kuluttajavalituslautakunnassa tai muussa toimielimessä, jossa se lain nojalla on mahdollista.

Oikeudellisten katkaisutoimien joukkoon lasketaan myös tuomioistuimen antama julkinen haaste.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Katkaisutoimeksi katsotaan myös konkurssi tai muu maksukyvyttömyysmenettely, ulosottomenettely tai sovintomenettely. Tällöin velan vanhentuminen katsotaan katkenneeksi sinä päivänä, jona tuomio annettiin tai asian käsittely muutoin päättyi. Vanhentumisaikaa ei katsota katkenneeksi, jos velkoja peruuttaa hakemuksensa tai asian käsittely katkeaa muusta syystä ilman, että velkoja on toimittanut velalliselle asiasta tiedoksiannon tai muun lain edellyttämän ilmoituksen.

Joonas Jännäri, lakimies

Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 3/2015.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*