Kuva: Seppo Haavisto
Useassa kunnassa päiväkotiin piti ottaa tänään eväät mukaan. Joensuussa päiväkodeille järjestyy lämmin ruoka. Joensuu on päässyt käytännön lakkojärjestelyissä vähällä, sanoo kaupungin hyvinvointijohtaja.

Lapset ympäri Suomen pakkaavat tänään eväät koulureppuun, sillä tavallista koululounasta ei tarjoilla.

Julkisten hyvinvointialojen liitto JHL:n lakko maanantaista 22. lokakuuta tiistaihin 23. lokakuuta vaikuttaa kuntien arkeen laajasti. Liitto on ilmoittanut, että päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa ei välttämättä tarjoilla ruokaa lakon aikana.

Myös siivouksessa saattaa olla poikkeuksia.

Muun muassa KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on moittinut Twitterissä ammattiyhdistyksiä siitä, että niiden työtaistelutoimilla on väärä kohde.

– Työsopimuslain muutos ei koske kuntia ja kuntalaiset palveluiden käyttäjinä ovat sijaiskärsijöitä poliittisessa työtaistelussa, Jalonen kirjoitti palvelussa keskiviikkona 17. lokakuuta.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki puolestaan muistutti, etteivät kunnat ole lakossa minkäänlainen osapuoli.

Kunnat ovat valmistautuneet keskiviikosta 17. lokakuuta asti poikkeukselliseen alkuviikkoon.

Esimerkiksi Tampereella koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten ruokalistoihin tulee muutoksia, eikä erityisruokavalion mukaisia ruokia välttämättä ole tarjolla. Kaupunki suosittelee lämpimässä säilyvien eväiden ottamista.

Lakko ei vaikuta Tampereen sairaaloiden sairaaloiden, vanhainkodin, asumis- ja kotiateriapalveluiden tai kehitysvammaisten ateriapalveluihin. Ateriat valmistetaan ja toimitetaan normaalisti asiakkaille. Myös ikäihmisten palvelukeskusten ravintolat ovat toiminnassa.

Myös muissa kunnissa, muun muassa Turussa ja Jyväskylässä, vanhempia kehotetaan pakkaamaan lapsille eväät kouluun.

Joensuussa koulujen ja päiväkotien ruoka- ja siivouspalveluista vastaa kaupungin osin omistama Polkka Oy. Joensuun hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen kiittelee yhtiötä vastuun ottamisesta lakkojärjestelyissä.

– Se on hoidettu hyvin, meidän kannalta katsoen olemme päässeet vähällä. Polkka on ottanut käytännön järjestelyistä vastuun ja toiminut aivan upeasti, Huurinainen sanoo.

Kaupunki on hoitanut tilanteesta tiedottamisen, kun yhtiö on järjestänyt lakkopäiviksi kaikkiin Joensuun päiväkoteihin lämpimän ruuan. Koululaisille tarjoillaan kuumentamaton välipalatyyppinen ruoka.

– Vanhemmille on mennyt tietä siitä, että lapsille saa ottaa eväät mukaan, Huurinainen kertoo.

Myös normaalia siivouspalvelu on maanantaina ja tiistaina katkolla. Palveluita tuottavan Polkan esimiehet päivystävät ja tarkastavat tilat.

– Varmaan tehdään ihan välttämättömin, täydennetään vessapaperit.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä