Tuoreet lakkovaroitukset koskevat myös pääkaupunkiseudun kirjastoja.

Lakkovaroitukset ovat laajenemassa, kun uusista varoituksistaan kertoivat tiistaina sosiaalialan Talentia, opettajien OAJ sekä Akavan erityisalat.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia kertoo tiedotteessaan, että kunta-alan neuvotteluissa ei ole päästy toistaiseksi sopimukseen. Työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta.

Samalla Talentian jäsenten neuvottelujärjestö JUKO jätti lakkovaroituksen.

Työnseisauksen on tarkoitus alkaa Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkien palveluksessa olevien lakkona tiistaina 19.4.2022, jos neuvotteluratkaisuun ei päästä sitä ennen. Lakko kestäisi seitsemän vuorokautta ja päättyisi maanantaina 25.4.2022.

Talentian jäsenistä lakossa ovat Helsingin, Vantaan ja Espoon sekä Kauniaisten kaupunkien palveluksessa olevat varhaiskasvatuksen työntekijät, jotka kuuluvat KVTES- ja OVTES-sopimusten piiriin.

Lisäksi Vantaalla lakossa ovat SOTE-sopimukseen kuuluvat lapsiperheiden sosiaalityössä ja lastensuojelussa työskentelevät.

Lakko olisi laaja, sillä siihen osallistuvat kaikki kuntasektorin jukolaiset liitot, joita ovat Talentian lisäksi muun muassa Lääkäriliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Psykologiliitto, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Akavan Erityisalat. Lakon ulkopuolelle rajataan tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden ja omaisuuden vaarantumisen.  

Lakko ei vaikuta Talentian valtakunnalliseen kunta-alan jäsenten ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon 21.–27.3.2022.

Talentia tavoittelee neuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava, ja työajalla on saatava ruokailla joutuisasti. 

Opettajien lakkovaroitus laajenee pääkaupunkiseudulla

Opettajia koskevat lakkovaroitukset laajenevat pääkaupunkiseudulle. Tuorein lakkovaroitus koskee 11 400:a opettajaa, kertoo puolestaan tiedotteessaan OAJ.

Myös OAJ:tä neuvotteluissa edustaa Juko, jonka jäsenjärjestö OAJ on.

Opettajien lakon tavoitteena on saada kuntien palveluksessa oleville opettajille oikeudenmukainen palkka ja turvata Suomelle elintärkeän laadukkaan koulutuksen elinvoimaa.

Neuvottelujärjestö Jukon ja OAJ:n 21.3. antama lakkovaroitus koskee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien palveluksessa olevia opettajia.

Viikon kestävä lakko alkaa 19.4. ja päättyy 25.4., ellei ratkaisua synny sitä ennen.

Aiemmin opettajat ovat varoittaneet lakoista Jyväskylässä, Rovaniemellä, Tampereella, Kuopiossa, Turussa ja Oulussa.

Jos kaikki lakot toteutuvat, ne koskevat yli 22 000:a OAJ:n jäsentä.

Lakot alkavat porrastetusti, ensimmäinen 6. huhtikuuta.

Lakon aikana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien palveluksessa olevat opettajat eivät mene työpaikalleen, eivät anna etäopetusta eivätkä hoida muitakaan työtehtäviään.

Lakon ulkopuolelle on rajattu jäsenet, jotka ovat järjestäytyneet Opetusalan Ammattijärjestöön KEA ry:n (Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat) tai Opsia ry:n (Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat) kautta.

Valtakunnansovittelija on käyttänyt oikeuttaan pyytää työministeriltä lakkojen siirtoa yhteiskunnallisesti painavista syistä. Ministeri siirsi Jyväskylän, Rovaniemen, Tampereen ja Kuopion lakkoja ylioppilaskirjoitusten perusteella kaksi viikkoa. Sen sijaan ylioppilaskirjoitusten ulkopuolelle sijoittuvia Oulun ja Turun lakkopäiviä ei ole siirretty. 

Kirjastot sulkeutumassa pääkaupunkiseudulla

Lakon piirissä olisivat myös pääkaupunkiseudun kaikkien kaupunkien kirjastot ja museot, jotka menevät lakon toteutuessa viikoksi kiinni 19.4. alkaen.

Kirjastojen ja museoiden korkeakoulutettuja edustava Akavan Erityisalat tukee neuvottelujärjestö JUKOn esitystä kunta-alan kattavasta palkkaohjelmasta ja on mukana kunta-alan painostustoimissa, joilla pyritään vauhdittamaan helmikuun lopussa keskeytyneitä kuntaneuvotteluja.

Akavan Erityisaloilla on noin 5 000 jäsentä kunta-alalla.

Lue lisää: Kunta-alan työmarkkinatilanne poikkeuksellisen vaikea

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*