Rovaniemellä kaupunkilainen saa odotella viisi kuukautta päästäkseen kiireettömään hammashoitoon. (Kuva: Seppo Haavisto)

Keskimäärin viisi kuukautta joutuu rovaniemeläinen odottamaan kiireettömään suun hoitoon pääsyä. Kun hoitotakuu edellyttää hoitoon pääsyn tapahtuvan kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen arvioinnista, niin Lapin aluevirasto on komentanut Rovaniemeä laittamaan asiat kuntoon. Toukokuun loppuun mennessä kaupungin tulee aluehallintovirastolle selvitys toimenpiteistä, joilla asia korjataan.

Hoitotakuusta lipsumisen takana ovat vajaus hammaslääkäriresursseissa ja potilasjonon hoitamiseen kuluvat muut henkilöresurssit. Rovaniemen tilanne on tuttu muissakin Lapin kunnissa.

-Pienemmissä kunnissa on ollut ongelmana saada hammaslääkäreitä töihin, mutta siellä on ostettu tarvittaessa palveluita yksityiseltä, kertoo Lapin aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Marja-Terttu Jolma.

-Pitkät jonot ovat sitten isompien paikkakuntien ongelma. Kun yleinen taloudellinen tilanne on heikentynyt, niin ihmiset eivät mene enää niin herkästi yksityiselle puolelle hoitoon. Kun palvelujen kysyntä on noussut, mutta henkilöresurssit ovat niukat, niin tilanne on tällainen, Jolma jatkaa.

Ensimmäistä kertaa aluehallintovirasto ei puutu Rovaniemen tapaan järjestää hammashoitoa. Jo syyskuussa 2015 Avi totesi, ettei hoitoon pääsy tapahdu lain pykälien mukaan. Huhtikuussa 2017 kiireettömään hoitoon jonotti 3000 kaupunkilaista. Kaupungin antaman selvityksen mukaan jonotusaika on jo vuosien ajan ollut kiireettömään hoitoon noin viisi kuukautta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*