Lapinjärvi on täysin uusi kunta valtiovarainministeriön kaitsemien kriisikuntien joukossa. Kaikkiaan kriisikuntalistalle joutui vuoden 2019 ja aikaisempien vuosien tilinpäätösten perusteella kuusi kuntaa. Muut kunnat listalla ovat Honkajoki, Kyyjärvi, Teuva, Jämijärvi ja Vehmaa.

Näistä kunnista Honkajoen kunnanvaltuusto on jo päättänyt kuntaliitoksesta Kankaanpään kanssa. Kyyjärvi on puolestaan määrätty valtiovarainministeriön toimesta erityiseen kuntajakoselvitykseen, jossa mukana ovat myös Alajärvi, Karstula, Perho ja Saarijärvi.

Teuvalla, Jämijärvellä ja Vehmaalla on jo aiemmilta vuosilta meneillään talouden tasapainottamisohjelma, joten niissä mennään entisillä eväillä tiukkaa talouskuria noudattaen.

-Talouden tasapainottaminen vie kunnissa aina useamman vuoden. Sen sijaan Lapinjärvi on uusi kriisikunta ja elokuun loppuun mennessä aloitamme heidän kanssaan keskustelut, valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen arvioi.

MainosTuleeko joustoa ensi vuonna?

Tämän vuoden kriisikuntalistauksiin ei koronalla ole mitään vaikutuksia. Ensi vuonna tilanne kuntakentällä on toinen, kun tilinpäätöksiä ministeriön suunnalla syynätään. Uudenmaan liitto julkaisi tänään arvion, että koronan vaikutukset maakunnan kuntien verotuloihin olisi jo nyt noin 650 miljoonaa euroa.

-Kuntalaissa lukee, että kunta voi joutua kriisikuntamenettelyyn. Sitä en osaa sanoa, millaisia linjauksia hallitus tai ministeriö asiassa tulee tekemään. Joka tapauksessa varmasti hyvin tarkkaan katsotaan ensi vuonna, mistä kuntien vaikeudet johtuvat. Korona vaikuttaa myös kuntien mahdollisuuksiin suoriutua alijäämän kattamisesta, Lappalainen muistuttaa.

Oli koronaa tai ei, niin kuntakentän taloudellinen ei hurraa-huutoja aiheuta. Eri kuntien tilanteet kuitenkin vaihtelevat suuresti.

-Osa kunnista selviää koronasta huolimatta, osa kunnista olisi pulassa ilman koronaakin, kiteyttää Vesa Lappalainen tilanteen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*