Lähes tuhat lentoa tuo joulukuussa vieraita Lappiin, mutta vielä löytyy rauhallisiakin paikkoja. Utsjoen matkailussa uskotaan Lapin lumoon, mutta vieraat ovat sinnekin tervetulleita. (Kuva: Utsjoen kunta/Studio Borga)

Kuluva joulukuu on ennätysvilkas Lapin lentokentillä. 503 charter-lentoa, 48 suoraa reittilentoa Euroopasta ja yli 400 kotimaan reittilentoa takaavat sen, että matkailijoita Lapin hangilla riittää.

Suuret massat suuntaavat rinnekeskusten liepeille, mutta kansainvälisten matkatoimistojen, lentoyhtiöiden ja matkailijoiden lisääntynyt kiinnostus Lappia kohtaan takaavat sen, että vieraita riittää muuallekin. Ennusmerkit ovat laittaneet liikkeelle puheet varsinaisesta matkailun supertalvesta. Merkit ovat ainakin tässä vaiheessa sesonkia erinomaiset.

-Saariselkä on ollut täynnä marraskuulta asti ja on sitä aina helmikuun lopulle. Chartereita tulee meille ennätysmäärä. Kun aiemmin niitä on ollut joulukuussa noin 70, niin nyt on yli 90. Eikä tämä matkailijamäärä vaikuta pelkästään Saariselällä, vaan se säteilee kauemmaksi pohjoiseen Nellimiin ja Utsjoelle asti, Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Tarja Manninen kertoo.

Pelkästään majoitus ja matkailu eivät tällä hetkellä pohjoisen väkeä työllistä, vaan hommia riittää joka sortin ammattilaisille. Lisää majoituskapasiteettia rakennetaan koko ajan ja vuodepaikkojen määrää kasvaa päivittäin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Juttelin erään matkailuyrittäjän kanssa ja hänen mukaansa rakenteilla olevat tilat on jo myyty ennakkoon. Kun rakennusmiehet poistuvat takaovesta, niin etuovesta tulee jo ensimmäiset vieraat sisään. Oikein positiivisella mielellä tässä ollaan, Manninen vakuuttaa Saariselän suunnasta.

Utsjoella uskotaan luontoon

Naapuripitäjässä Utsjoella ei tarjolla ole Saariselän kaltaista laskettelukeskusta, mutta matkailubuumi näkyy sielläkin. Yhä enemmän kansainvälisiä vieraita virtaa paikkakunnalle Ivalon lentokentän ja rajan takana sijaitsevan Norjan Kirkkoniemen lentokentän kautta.

-Talvimatkailu on kehittymässä meidän mittakaavassa hyvään suuntaan. Emme me mitään valtavia turistivirtoja tavoittele, mutta koko ajan mennään eteenpäin. Juuri otettiin yksi uusi hotelli käyttöön ja toinen on valmistumassa. Lisää mökkikapasiteettia rakennetaan. Meillä on kovat odotukset matkailun suhteen, Utsjoen kunnan kehittämis- ja elinkeinopäällikkö Eeva-Maarit Aikio kertoo.

Hiljaisuus, saamelaisuus ja mahtava Lapin luonto ovat Utsjoen vetonauloja, jotka purevat eksotiikkaa etsiviin Euroopassa ja Aasiassa.

-Massamatkailu ei ole meidän tavoitteena, vaan haluamme pitää matkustajavirrat pienempänä ja hallittuna. Yritykset investoivat koko ajan lisäkapasiteettia ja etenkin keskieurooppalaiset vieraat tuntuvat löytäneet meidät, Aikio pohtii.

Pelkosenniemellä hyviä tekoja

-Usko on hyvä ja teot vielä paremmat, elinkeinokoordinaattori Mika Tenhunen kiteyttää Pelkosenniemen matkailun näkymät.

Jo useamman vuoden ajan hyviä merkkejä väläytellyt Lapin matkailubuumi on saanut paikkakunnan yrittäjät aktivoitumaan. Työtä on tehty palveluiden kehittämisessä ja rakennettu uusia matkailua palvelevia tiloja.

-Meillä on oltu hereillä jo ennakkoon. Vuosi on jo tehty töitä sen eteen, että pystymme kasvavaa määrää asiakkaita palvelemaan. Ja meillä panostetaan erityisesti kansainvälisiin asiakkaisiin, kotimaisia toki unohtamatta, Mika Tenhunen painottaa.

Kasvua Kiinasta

Kiinalainen matkatoimisto Alitrip on luvannut tuoda Rovaniemelle lähimmän vuoden aikana 50 000 kiinalaista turistia. Valtavasta uudesta asiakaskunnasta on käytännössä ”pakko” valua jotain myös Lapin muihin kuntiin.

”Kasvua Kiinasta sesongin ulkopuolelle”-hanke onkin ollut mainiosti ajassa, kun itämaiseen sielunmaisemaan ja kiinalaisten asiakkaiden mieltymyksiin on tarpeen perehtyä. Jo nyt kiinalaisia turisteja saapuu Lappiin Finnairin vuoroilla.

-Itä-Lapissa tehtiin yhteinen elinkeinohanke, joka suuntautui kasvun hakemiseen nimenomaan Kiinan suunnasta. Sitä kautta saimme paljon tietoa toiminnasta aasialaisten kanssa. Tuotekehityksestä ovat paikalliset yritykset hakeneet uutta virtaa.

-Positiivinen vire on päällä. Pyhällä ja Pelkosenniemellä yrittäjät ovat valmiita tekemään töitä sen eteen, että kansainväliset vieraat viihtyvät täällä. Meille on jo tullut uusia yrityksiä ja lisääkin mahtuu. Tilaa on kyllä tulla, kunhan konsepti osuu vain tähän kokonaisuuteen, elinkeinokoordinaattori Mika Tenhunen jatkaa.

Pelkosenniemelle halutaan vieraita vielä senkin jälkeen, kun lumet ovat maasta sulaneet.

-Kesämatkailua silmällä pitäen rakennetaan parhaillaan Pyhä-Luoston alueelle 80 kilometriä pitkää maastopyöräilyreittiä. Ympärivuotisuus on meille tärkeä asia, vakuuttaa Tenhunen.

Talvikauden 2016-2017 kansainväliset reittilennot Lappiin

Norwegian:      Lontoo-Rovaniemi

Monarch:          Lontoo-Kittilä, Manchester-Kittilä

Lufthansa:        München-Kittilä, Frankfurt-Ivalo

Germania:        Berliini-Rovaniemi, Düsseldorf-Kittilä, Zürich-Rovaniemi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*