Lapissa riittää kilometrejä vaikka muille jakaa. Pitkien etäisyyksien maakunnassa polttoaineiden hinnannousu iskee monelta eri suunnalta. (Kuva: Ville Miettinen)

Pitkien etäisyyksien Lapissa on huolestuttu toden teolla polttoainekustannusten rajusta noususta. Lapin kunnat ja Lapin liitto vetoavatkin tänään julkaisemassaan kannanotossa valtioneuvostoon kohonneiden polttoainekustannusten seuraamusten korjaamiseksi.

-Kohonneet polttoainekustannukset iskevät erityisesti polttoainesidonnaisiin aloihin kuten kuljetusalaan ja koneurakointiin, sekä henkilökuljetusliikenteeseen. Polttoaineen voimakas hinnannousu tulisi kompensoida kuljetusyrittäjien ja ammattiautoilijoiden lisäksi työmatkaliikenteessä yksityisautoa tarvitseville työntekijöille, kannanotossa vaaditaan.

Lapissa monet kuljetusalan yrittäjät ovat pohtineet tosimielellä ajavansa yritystoiminnan alas, sillä vahvasti kilpailulla alalla käsistä karanneet polttoainekustannukset ovat tekemässä toiminnasta kannattamatonta. Kun toiminnan katteet ovat muutoinkin pienet, niin polttoaineiden hinnannousu on ollut liikaa. Erityisen vaikea tilanne niissä kuljetuksissa, jotka perustuvat pidempiaikaisiin sopimuksiin.

-Tilanteen tekee kestämättömäksi erityisesti se, että rajua polttoaineen hinnannousua voidaan kompensoida yritysten sopimushinnoissa vasta viiveellä. Osalla yrittäjistä on tällaisten tilanteiden varalta automaattisia klausuuleja sopimuksissaan, osalla taas niitä ei ole ollenkaan, kunnat ja Lapin liitto toteaa.   

Lapin kuntajohtajien ja maakuntajohtaja Mika Riipin yhteisessä kannanotossa tuodaan esiin se, että ihmisten työpaikat ovat matkojen päässä. Oman auton käyttö välttämätöntä, sillä julkinen liikenne ei ole vaihtoehto, kun harvaan asutulla alueella liikutaan.

-Lapin maakunnassa työssäkäyntialueet ovat poikkeuksellisen laajoja, julkinen liikenne vähäistä ja oman auton käyttö työmatkaliikenteessä useille välttämätöntä. Polttoaineen voimakkaat hinnankorotukset iskevät erityisesti matalapalkka-alalla työskenteleviin. Kunnissa on jouduttu pohtimaan muun muassa kotihoidon työntekijöiden kilometrikorvausten nostamista, jotta voidaan turvata kotihoidon palvelu tasapuolisesti kaikkialle kuntaan, kannanotossa todetaan.

Konkreettisia ehdotuksiakin tilanteen parantamiseksi on Lapin suunnasta tarjolla. Polttoaineiden jakeluvelvoitteen keventäminen helpottaisi dieselin hintapaineita ja ammattidieselin käyttöönotto auttaisi turvaamaan kotimaisen kuljetus- ja logistiikka-alan kilpailukyvyn ja varmistamaan henkilöliikenteen toiminnan koko Suomessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*