Lappeenrannassa luotetaan työntekijöihin, eikä jokaisesta sairauslomapäivästä tarvitse todistusta pomolle toimittaa. Kuva: Lappeenrannan kaupunki

 

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sairauspoissaolot ovat laskussa. Viime vuonna sairauspoissaoloja kertyi 10,6 työpäivää työntekijää kohden, kun edellisenä vuonna määrä oli 11,3. Samaan aikaan sairauspoissaolojen kustannukset laskivat euroissa mitattuna 1,99 miljoonasta eurosta 1,75 miljoonaan.

Kaupungin taholta korostetaan, että hyvän kehityksen takana on turhaa byrokratiaa vähentävä sairauslomakäytäntö, jossa työntekijän oma ilmoitus on mahdollistanut vuodesta 2014 lähtien sairausloman viiden päivän ajaksi. Kokemukset toiminnasta ovat niin positiiviset, että tänä vuonna on mahdollista pitää seitsemän kalenteripäivän sairausloma ilman terveydenhuollon ammattilaisten kirjoittamaa todistusta. Ja lisääkin on tulossa.

-Jos näin hyvin menee, niin voidaan tulevaisuudessa harkita omalla ilmoituksella pidettävien sairauslomien pidentämistä aina yhdeksään päivään asti. Meidän kokemusten mukaan etenkin 10-20 päivän sairauslomat ovat vähentyneet huomattavasti. Mitään diagnoosi tai kertarajoituksia meillä ei ole sairausloman pitämisen suhteen, henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi kertoo.

Savilampi pitää Lappeenrannan kaupungin sairauspoissaolojen määrää poikkeuksellisen alhaisena verrattuna Kevan tilastoihin, joiden mukaan kunta-alalla sairauspoissaolot henkilöä kohden ovat 16–17 kalenteripäivän luokkaa.

-On kuitenkin muistettava, että Lappeenrannassa asiaan vaikuttaa merkittävästi muista kunnista poikkeava organisaatiorakenne. Meillä useat ammattiryhmät, joilla on yleisesti muita runsaammin sairauspoissaoloja, ovat siirtyneet Eksoten ja yhtiöiden palvelukseen. Samoin maatalouslomitus on Savitaipaleen hoidettavana, Savilampi selvittää.

Iloisessa Itä-Suomessa pyyhkii hyvin muutenkin, kuin henkilöstön sairauspoissaolojen osalta. Lappeenrannan kaupungin tilinpäätös nousi komeasti 4,7 miljoonaa euroa plussalle ja kaupungin lainamäärä kääntyi laskuun.

 

Lappeenrannan kaupungin tiedote

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*