Kunnan on järjestettävä lapsen varhaiskasvatuspaikka kahdessa viikossa vanhemman työllistymisestä.
Kuva: Seppo Haavisto

Työttömyysturvan aktiivimalli yhdessä rajatun päivähoito-oikeuden kanssa rankaisee pienten lasten vanhempia, moittii lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila.

Monella työttömällä vanhemmalla olisi työhalua, mutta töihin ei voi mennä, jos kotona on pieniä lapsia, joilta vanhemman työttömyyden vuoksi on rajattu varhaiskasvatusoikeus.

– Aktiivimallista päätettäessä ei otettu huomioon lasten varhaiskasvatuspalveluiden järjestämistä, Kurttila sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa nopeasti ilmaantuvien ja lyhyiden työtilaisuuksien vastaanottaminen on vaikeaa vanhemmalle, jonka lasten varhaiskasvatusoikeutta on rajattu hänen työttömyytensä vuoksi.

Malli rankaisisi lapsen hoitamisesta kotona

Kunnan on järjestettävä lapselle varhaiskasvatuspaikka kahdessa viikossa vanhemman äkillisestä työllistymisestä. Kurttilan mukaan odotusaika on liian pitkä.

– Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää. Jos yhteiskunta ei pysty järjestämään tarvittavia varhaiskasvatuspalveluita joustavasti, silloin työttömiä vanhempia ei voi rangaista aktiivimallin mukaisesti lapsen hoitamisesta kotona, Kurttila sanoo.

Lapsiasiainvaltuutettu vaatii tiedotteessaan lasten subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamista tai alle kouluikäisten lasten vanhempien rajaamista pois aktiivimallista.

Muuten lopputuloksena voi olla loukku, joka köyhdyttää perheitä jonka toinen tai molemmat vanhemmat ovat työttömänä.

Kurttilan mukaan on huolestuttavaa, että lapsivaikutusten arviointi jätettiin tekemättä hallituksen lainvalmistelussa. Pahimmillaan se voi hänen mukaansa heikentää osan lapsista kasvu- ja elinolosuhteita.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lastensuojelu järjestää hoitopaikan hyvinkin nopealla aikataululla. Puoli vuotta voi kikyillä ilman huostaanotto prosesseja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*