Lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen hinta kasvaa vuosi vuodelta. Suurten kaupunkien liikuntajohtajat haluavat yhteistyössä kehittää toimintamalleja, joilla kehitystä saadaan hillittyä. (Kuva: Ville Miettinen)

Vuosi vuodelta nousevat lasten ja nuorten liikunnan harrastemaksut huolettavat suurten kaupunkien liikuntajohtajia. Yhteisessä kannanotossaan seitsemän suuren kaupungin liikuntajohtajat eli Helsingin Tarja Loikkanen, Espoon Martti Merra, Vantaan Veli-Matti Kallislahti, Tampereen Jukka Etu-Seppälä, Turun Markus Kalmari, Oulun Niina Epäilys ja Jyväskylän Anna-Leena Sahindal nostavat esiin kaikkien lasten ja nuorten oikeuden liikkua.

-Haluamme kiinnittää huomiota erityisesti liikunnan ja urheilun harrastamisen nousseisiin hintoihin. On aika miettiä laajasti keinoja, joilla voidaan edistää lasten ja nuorten liikunnan kohtuuhintaista harrastamista, liikuntajohtajat sanovat.

-Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus harrastaa liikuntaa, mutta miten kaikki voisivat harrastaa liikuntaa kohtuullisella hinnalla, liikuntajohtajat kysyvät.

Salivuokrat, varusteet, lisenssimaksut, leirimaksut, kilpailukulut ja erilaiset salien sekä seurojen kausimaksut paisuttavat puhtaan harrastelijankin liikuntabudjettia vuosi vuodelta. Liikuntajohtajat kehottavat kaikkia liikunnan ja urheilun toimijoita yhä parempaan yhteistyöhön uusien toimintatapojen luomiseksi. Liikuntajohtajat haluavat myös olympiakomitean, lajiliittojen ja valtakunnallisten järjestöjen lähtevän mukaan pohtimaan, miten harrastuskustannuksiin voidaan vaikuttaa.

-Nyt on tärkeää kehittää malleja, jossa maksuttoman tai edullisen harrastamisen ja perinteisen urheiluseuraharrastamisen hyviä puolia yhdisteltäisiin lasten ja nuorten toiveita, tarpeita ja oikeuksia kuullen.

Kunnilla on erittäin merkittävä rooli liikuntapaikkojen rakennuttajana ja ylläpitäjänä. Liikuntajohtajien mukaan liikuntapaikkojen ja -olosuhteiden rakentaminen vain kunnan taseeseen ei ole enää realistista, eikä edes mahdollista kaikille lajeille. Tällä hetkellä kuntien rakentamien ja omistamien liikuntapaikkojen vuorot menevät pääosin seuroille.

-Samalla meillä kaikilla on tarve tarjota liikuntatiloja yhä enemmän vapaavuoroina lapsille ja nuorille – ja kaikille kaupunkilaisille, jotka eivät liiku seuroissa, liikuntajohtajat toteavat kannanotossaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*