Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Helena Lehkonen oli keskiviikkona museoharjoittelussa Hämeenlinnan taidemuseossa museonjohtaja Jenny Vallin (vas.) ohjaamana. (Kuva: Miika Kangasniemi /Hämeenlinnan taidemuseo)

Museot ovat kutsuneet poliitikkoja museoharjoitteluun kuluvalla viikolla. Kyseessä on Suomen Museoliiton organisoima Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikko, jonka tavoitteena on tehdä museoiden toimintaa tutuksi poliitikoille ja tuoda samalla esille museoiden yhteiskunnallista merkitystä.

Hämeenlinnan museoissa poliitikot ovat saaneet tänä vuonna tietoa niin kokoelmatyöstä, museopedagogiasta kuin alueellisesta vastuumuseotyöstäkin. Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunta oli museoharjoittelussa keskiviikkona Hämeenlinnan taidemuseossa ja torstaina Hämeenlinnan kaupunginmuseossa.

Lautakunnan puheenjohtaja Helena Lehkonen, kok., pitää museoharjoittelua hyödyllisenä kokemuksena.

– Itselleni se oli hyödyllistä myös alueellisen taidemuseotoiminnan näkökulmasta, sillä olen jäsenenä myös Kanta-Hämeen hyvinvointialueen hallituksessa. On pohdittava, kuinka taide voisi olla mukana ilon tuottamisessa esimerkiksi ikäihmisille ja sellaisille ihmisille, jotka eivät itse pysty hakeutumaan taiteen pariin, Lehkonen kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Lehkonen pitää museoita tärkeinä kuntien elinvoiman ja matkailun kannalta.

– Siitä näkökulmasta katsottuna potentiaalia on vielä paljon. Lisäksi meidän pitää pystyä altistamaan taiteelle ja museoille myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät normaalisti museoiden ovia aukaise. Olemme jääkiekkokaupunki, ja HPK on tehnyt yhteystyötä kaupunginteatterin kanssa – jotain samanlaista voisi pohtia myös museoiden suhteen.

Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikko järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2016 ja toisen kerran kesäkuussa 2017. Vuodesta 2018 alkaen ajankohta on vakiintunut elokuun viimeiseen viikkoon. Osallistujina on ollut viime vuosina noin 70 päättäjää ja useita kymmeniä museoita eri puolilla Suomea.

Teemaviikon sivusto (listaus museoharjoitteluun osallistuvista poliitikoista sivun lopussa)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*