Kuva: Sonja Eloranta

Lempäälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Hakala (kok) on nimetty vuoden valtuutetuksi Kuntamarkkinoilla 10. syyskuuta. Hakalaa esitti kilpailuun Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö, joka korostaa Hakalan roolia poliittisen johdon työtapojen uudistajana sekä hänen vuorovaikutustaan kunnan henkilöstön ja asukkaiden kanssa. Myös asiantuntijaraati arvosti erityisesti luottamushenkilön uudistamis- ja yhteistyötaitoja.

Kuntaliitto jakaa Vuoden valtuutettu -palkinnon tänä vuonna toista kertaa. Kilpailun avulla Kuntaliitto haluaa kiinnittää huomiota paikallisdemokratian merkitykseen ja nostaa esiin kuntien luottamushenkilöiden tekemää tärkeää työtä. Kilpailu antaa myös hyviä luottamushenkilön malleja ensi vuoden kuntavaalien ehdokasasetteluun ja käytännön ideoita uusien valtuutettujen perehdytykseen ja valtuustotyön uudistamiseen.

Tänä vuonna mukana oli 50 valtuutettua 36 eri kunnasta. Raadin puheenjohtajana toimi Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Joona Räsänen. Lisäksi siihen kuuluivat eduskunnan puhemies, entinen kuntaministeri Anu Vehviläinen, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen, Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila, Turun kaupunginvaltuuston nuorin jäsen Alvar Euro sekä viime vuoden valtuutettu, kansanedustaja Hilkka Kemppi Asikkalasta.

Vuoden valtuutettu Heikki Hakala, mitkä ovat keskeisimmät uudistukset, joita Lempäälä ja Suomen kunnat tarvitsevat juuri nyt?

Mainos– Pitää osata kuunnella ja sitä kautta olla valmis tekemään ajan hetken vaatimia muutoksia. Jotkut valtuutetut haikailevat, että ennen kaikki oli hyvin ja paremmin kuin nyt. Korona on kuitenkin näyttänyt, että maailma muuttuu ja meidän on oltava muutoksessa mukana. Joskus paine muutokseen tulee ulkoa, mutta meidän pitää olla valmiita tekemään muutoksia.

Koronasta on seurannut paljon muutoksia. Näetkö niiden sisältävän myös mahdollisuuksia kunnille?

– Uudet kokousmallit ovat tietyissä asioissa hyvä. Korona on myös tuonut porukkaa yhteen, kun on yhteinen tehtävä, joka pitää ratkaista. Korona on suuri haaste, mutta kaikki tekevät sen eteen töitä ja kaikilla on yksi yhteinen juttu.

Millä tavalla kuntalaisia tulisi ottaa mukaan näiden haasteiden ratkomiseen ja kunnan menestyksen rakentamiseen?

– Tärkeää on juuri se kuuntelemisen taito, on sitten kyse kuntalaisista tai valtuutetuista, jotka myös ovat kuntalaisia. Kuntalaisten eteen tätä työtä tehdään, on sitten kyse yksilöstä, järjestöstä tai yrityksestä.

Millaisia terveisiä lähetät kuntalaisille kevään vaalien merkityksestä?

– Tarvitsemme aina uusia, innokkaita valtuutettuja ja myös vanhoja kokeneita valtuutettuja. Kevään vaalien merkitys on erittäin tärkeä. Tätä työtä tehdään yhdessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*