Vielä ehtii. Ennakkoäänestäminen on parhaillaan käynnissä ja vielä sunnuntainakin ehtii oman äänensä käyttää.

Vaaleista toiseen on pieni reilun 700 asukkaan Lestijärven kunta kärkisijoilla, kun valtakunnallista ennakkoäänestysintoa vertaillaan. Sunnuntai-iltaan mennessä kunnan ainoassa ennakkoäänestyspaikassa oli käynyt kansalaisvelvollisuutensa suorittamassa jo 42,5 prosenttia kunnan 548 äänioikeutetusta. Edellisissä eduskuntavaaleissa Lestijärven äänestäjistä äänensä antoi ennakkoon 60,2 prosenttia.

Naapurikuntiin ei lestijärvisten into ennakkoon äänestämistä kohtaan ole levinnyt. Heikoimmin on naapureista uurnilla käyty Perhossa, jossa äänioikeuttaan sunnuntaihin mennessä oli käyttänyt vain 17,8 prosenttia äänestäjistä. Myös Kokkolassa, Sievissä, Kinnulassa, Toholammilla, Reisjärvellä ja Halsualla oli sunnuntai-iltaan mennessä jääty noin puoleen Lestijärven lukemista.

Naapurikateutta

Naapurikunnan vilkkaan ennakkoäänestyksen salaisuus ei tunnu selviävän puhelinsoitolla Perhon kunnantalolle. Perhossa äänioikeutettuja on kolminkertainen määrä, mutta prosenttilaskun alkeet toimivat samalla tavalla asukasmäärästä riippumatta.

-En tiedä, mikä salaisuus siinä on. Ollaan me vähän suurempi kunta, mutta ei me niin erilaisia olla, että tuollainen ero äänestämisessä kuntien kokoeroista johtuisi.

Mainos-Lestijärvellä on vaaleista toiseen oltu innokkaita äänestämään ennakkoon. Olisihan se hienoa, jos meilläkin oltaisiin yhtä innokkaita. Naapuria ei saisi kadehtia, mutta onhan tuollainen äänestysaktiivisuus ihan kadehdittavaa, Perhon kunnanjohtaja Lauri Laajala myöntää.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kyseisten naapurikuntien välisen erot äänestysvilkkauden suhteen kapenivat varsinaisen vaalipäivän myötä. Toki Lestijärven äänestysprosentti (76,6) oli lopullisestikin korkein, mutta elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kotikunnassa Toholammilla viimeisen vaalipäivän kansanvaellus vaaliuurnien ääreen nosti siellä äänestysprosentin lukemiin 76,5.

Reisjärvellä parempaa luvassa – tai sitten ei

Heikoin lopullinen äänestysprosentti viime eduskuntavaaleissa Lestijärven naapurikunnista kirjattiin Oulun vaalipiirin Reisjärvellä, jossa äänestämässä kävi tasan 70 prosenttia äänioikeutetuista. Sunnuntai-iltaan mennessä Reisjärven kunnan asukkaista oli äänioikeuttaan käyttänyt reilut 21 prosenttia.

-Lestillä on äänestetty aina tosi aktiivisesti. Sitä en osaa sanoa, miksi meidän kunnassa ei ole asiasta niin innostuttu, toteaa hallintosihteeri Piia Haikola.

Alhaisesta äänestysprosentista huolimatta Reisjärvi sai viime eduskuntavaaleissa sai oman kansanedustajan, kun keskustan Mikko Kinnunen valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan. Toiveissa on, että tällä kertaa päästäisiin lopullisena vaalipäivänä äänestysvilkkaudessa lähemmäksi Vaasan vaalipiirin puolella vaanivaa Lestijärveä.

-Nyt on ollut vähän enemmän kiinnostusta vaaleja kohtaan kuin viime kerrallaan. Ainakin mitä kuulee ihmisten puhuvan asioista, niin oman edustajan onnistuminen on aktivoinut väkeä. Toivottavasti se näkyy myös äänestysprosentissa, Haikola toivoo.

Tämän jutun julkaisuhetkellä maanantaina kello 13.25 Lestijärvellä oli äänioikeuttaan käyttänyt 46,7 prosenttia äänestäjistä, Reisjärvellä 25,7 ja Perhossa 20,9.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*