Helsingissäkin bussiliikenne hiljenee keskiviikkona. HSL:n asiakaspalvelunumero aukeaa ensimmäisenä lakkoaamuna tuntia aikaisemmin kuin tavallisesti eli jo klo 6.30.

Laaja linja-autoliikenteen lakko pysäyttää ison osan paikallisliikenteestä suurissa kaupungeissa keskiviikkona.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT hylkäsi sovintoesityksen työriidassa ja bussilakon toteutuminen varmistui tiistai-iltana.

AKT:n linja-autoalan lakko alkaa keskiviikkona kello kolme aamuyöllä. Linja-autoalan lakko jatkuu ensi viikon perjantaihin saakka, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

Esimerkiksi Helsingin seudun liikenne HSL tiedottaa, että linja-autohenkilökunnan lakko vaikuttaa laajasti Helsingin seudun bussiliikenteeseen 1.3. alkaen. HSL huomauttaa myös, että raideliikenteeseen on annettu lakkovaroitus ajanjaksoille 6.–10.3. ja 13.–17.3.

HSL ilmoittaa, että tilannetietoa lakon vaikutuksista päivitetään sähköisen palveluun, Reittioppaaseen.

Puhelin ei pirissyt jatkuvasti

Joensuun kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Timo Lappi kertoo, että tilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti myös Pohjois-Karjalassa.

Kun lakon toteutuminen varmistui tiistai-iltana, Timo Lappi ei ollut erityisen yllättynyt. Lakkoon oli varauduttu hyvissä ajoin, muiden muassa sen mahdollisista vaikutuksista tiedottamalla.

Lapin työpuhelin ei pirissyt jatkuvasti lakon varmistumista edeltäneinä päivinä.

Mainos– Jonkin verran on aiheeseen liittyviä kyselyitä tullut, ei mitenkään runsaasti.

Timo Lappi epäili, että monet etsivät lakon vaikutuksiin liittyvää tietoa netin kautta.

– Meillä ei ole kaikki liikenne lakossa, hän painottaa.

Lukujärjestykseen voidaan tehdä muutoksia

Useat kunnat ilmoittivat tiistain aikana bussilakon vaikutuksista, muiden muassa niihin oppilaisiin ja opiskelijoihin, jotka kulkevat bussilla kouluun. Esimerkiksi Vantaan kaupunki tiedotti, että kouluihin ja oppilaitoksiin ei järjestetä korvaavia kuljetuksia. Koulutaksit kulkevat normaalisti.

Koulutyö järjestetään normaalisti oppilaan lukujärjestyksen mukaisesti lakosta huolimatta. Vantaan tiedotti myös, että huoltajan on tehtävä poissaoloilmoitus, jos lapsi joutuu jäämään kotiin kuljetusongelman vuoksi.

Vantaan mukaan koulut tiedottavat perheitä, jos lapsen lukujärjestykseen tulee muutoksia lakon takia.

Sopuunkin päästiin

Valtakunnansovittelija antoi tiistaina sovintoesitykset usealle kuljetusalan sektorille.

Kemianteollisuus tiedotti, että vaikka AKT hylkäsi linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamojen sovintoehdotuksen, niin sopuunkin tiistain aikana päästiin.

AKT, Autoliikenteen työnantajaliitto ja Öljytuote ry hyväksyivät sovintoehdotukset kuorma-autoalan, säiliöauto- ja öljytuotealan sekä terminaalitoiminnan työehtosopimuksista.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuorma-autoalalla, säiliöautoalalla ja Öljytuote ry:n kolmessa jäsenyrityksessä keskiviikkona alkaviksi ilmoitetut lakot peruuntuvat.

Kyseiset työehtosopimukset koskevat noin 6 500 työntekijää.

Satamien sovittelu jatkuu keskiviikkona. Kemianteollisuus tiedotti myös, että kaikissa Suomen satamissa lakot ovat kestäneet jo kaksi viikkoa, eikä lakkojen päättymisajankohtaa ole ilmoitettu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*