Traficom luokitteli kunnat laajakaistayhteyksien kehittyneisyyden perusteella. (Kuva: Traficom)

Liminka, Lumijoki ja Pyhäjoki ovat kiinteiden yhteyksien kärkikuntia, kun liikenne- ja viestintävirasto Traficom luokitteli kunnat laajakaistayhteyksien kehittyneisyyden perusteella.

Liminka, Lumijoki ja Pyhäjoki saivat kaikki 4,5 tähteä viisiportaisessa luokituksessa. Suurimpien kaupunkien vertailussa Helsinki ja Tampere nousivat kiinteden yhteyksien kärkeen 4 tähdellä. Kiinteiden yhteyksien laajakaistaluokituksessa vähintään 4 tähteä sai vuoden 2021 tietojen perusteella 33 kuntaa.

Kuntakohtaisessa matkaviestinverkon laajakaistaluokituksessa täydet 5 tähteä sai 17 kuntaa. Näistä valtaosa oli suurimpia kaupunkeja ja niiden ympäryskuntia tai muita tiiviimpiä asutuskeskuksia. Erityisesti Uudellamaalla sekä Tampereen ja Turun seudulla on hyvinkin kattavat mobiiliverkot.

Koko Suomi saa kiinteiden yhteyksien osalta arvosanaksi 3 tähteä viisiportaisella asteikolla ja 3,5 tähteä matkaviestinverkon osalta. Kuntien välillä on suuria eroja. Joissakin kunnissa enemmän tähtiä saavat mobiiliyhteydet ja toisaalla kiinteät yhteydet. Luokituksen laskenta perustuu teleyrityksiltä kerättyihin tietoihin, jotka kuvaavat tilannetta vuoden 2021 lopussa.

Monissa kunnissa tapahtui vuoden 2021 aikana nousua kiinteissä yhteyksissä. Jopa 13 kuntaa nosti tähtimääräänsä vähintään yhden kokonaisen tähden verran. Erityisesti kiinteiden verkkojen luokitustaan nostivat Akaa, Haapajärvi, Isokyrö, Maalahti ja Siikalatva.

Myös mobiiliverkoissa tapahtui vuoden aikana kehitystä, ja esimerkiksi Pietarsaari ja Varkaus nostivat mobiiliverkon luokitustaan 1,5 tähdellä.

Toimiva valokuituverkko kaikki kaikessa

Limingan kunnan elinkeinojohtaja Teemu Haapala kertoo, että valokuituverkon rakentaminen on lähtenyt elinvoiman kehittymisen tarpeesta. Kunta sai yrittäjiltä palautetta, ettei alueella ole riittävän laadukkaita verkkoyhteyksiä, jotta suuret tiedonsiirtomassat vaativilla aloilla onnistuisivat.

– Toimiva valokuituverkko on kehittyvän kunnan näkökulmasta kaikki kaikessa, Haapala sanoo.

Kunta suhtautui yritysten antamaan palautteeseen vakavasti. Itse toteuttaminen vaati jo isompia ponnisteluja.

– Kaupallisia toimijoita ei Liminka aiemmin kiinnostanut valokuidun osalta, joten kunta otti ohjat omiin käsiinsä ja yhteistyössä paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa lähdettiin rakentamaan oma valokuituverkko kunnan alueelle.

Kunta tiedusteli asukkailta ja yrittäjiltä, olisiko hankkeelle kysyntää. Vuodessa halukkaita tilaajia valokuituyhteyksille oli lähes puolet potentiaalisista asiakkaista. Haapala toteaa, että tällä hetkellä tilausmäärät menevät jo yli 60 prosentin.

– Olen onnellinen, että asukkaat ja yritykset ovat hyödyntäneet niin hyvin rakennettua kuituverkkoa, Haapala sanoo.

Lue myös: Laajakaistaa vain sinne tänne? – Kuilu nopeiden yhteyksien saatavuudessa uhkaa kasvaa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*