Pesät hävitettiin, kun Vehkalahden koulua ryhdyttiin purkamaan pari vuotta sitten.

Kaupunki jatkoi kesällä 2009 ympäristökeskuksen vastustuksesta huolimatta Vehkalahden koulun purkutöitä, vaikka rakennuksissa oli rauhoitettujen lintujen pesiä. Hävitetyksi tuli muun muassa kymmenen tervapääskyn pesää. Asiaa on puitu jo hallinto-oikeuksissa. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kesällä kaupungin valituksen.

Kaupungin lisäksi syytteessä oli Haminan kaupunginjohtajan silloinen sijainen. Hän sai 1650 euron sakkorangaistuksen luonnonsuojelurikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vastaajien mielestä purkutöiden jättäminen syksyyn olisi vaarantanut koululaisten terveyden. Syyttäjän mielestä kaupunki taas hyötyi rikoksesta arviolta 120 000 euroa, kun sen ei tarvinnut aidata työmaa-aluetta ja suojata rakennusta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Anteeksiannettava teko

Kumpikin vastaaja kiisti syytteet. Kaupunki katsoi, ettei sille tullut purkamisesta kustannussäästöä. Purkutyö tehtiin ennen koulujen alkua, jotta terveys- ja turvallisuusriskit vältettäisiin. Jos purkaminen olisi tehty pesintävaiheen jälkeen koulujen jo alettua, olisi melusta, pölystä ja mikrobeista aiheutunut haittaa useille sadoille ihmisille.

Vs. kaupunginjohtaja piti pesien hävitystä anteeksiannettavana ja oli sitä mieltä, ettei yleinen etu vaadi asiassa rankaisemista. Hän kertoi tehneensä asiassa intressivertailun, jonka johtopäätös oli, että luonnonsuojelulain rikkominen oli pienempi rikos kuin alueen ihmisten turvallisuuden vaarantaminen ja koulunkäynnin aloitus.

Kymenlaakson käräjäoikeuden mielestä teon tahallisuutta korosti piittaamattomuus ympäristökeskuksen kielteisestä päätöksestä. Kyse oli yli kymmenen pesäpoikueen hävittämisestä, mitä ei voida pitää luonnonsuojelun kannalta vähäisenä asiana, sanoo oikeus päätöksessään.

Kaupungilta vaadittuja korvauksia oikeus pienensi muun muassa sillä perusteella, että asia on tuonut kaupungille negatiivista julkisuutta.

(KL / STT / Leena Jussila)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*