Suun terveydenhuollossa on hoitotakuujonossa tuhansia asiakkaita Pohjois-Savon hyvinvointialueella. (Kuva: Pixabay)

Pohjois-Savon hyvinvointialueella peruspalvelujen vastaanottopalveluissa on huomattava vajaus lääkäreistä. Lääkärivajeen vuoksi useissa toimipisteissä joudutaan vähentämään kiireettömiä lääkärivastaanottoja viimeistään kesälomakauden käynnistyessä, sotekeskuksen palveluyksikköjohtaja Ritva Vitri kertoo.

– Näin on jouduttu tekemään paikka paikoin aiemminkin, esimerkiksi viime kesänä. Hyvinvointialue ei ole muuttanut tilannetta.

Joillakin Pohjois-Savon hyvinvointialueen paikkakunnilla on jo tähän mennessä vähennetty kiireettömiä vastaanottoja. Tällä turvataan kiirevastaanottojen toiminta, sotekeskuksen palveluyksikköjohtaja Ritva Vitri huomauttaa.

– Hoitotakuussa olemme pysyneet, vaikka vastaanottoaikoja on jouduttu supistamaan, hän lisää.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Asiat selkenevät hiljalleen

Asiakkailta toivotaan nyt malttia kiireettömien asioiden hoitamisen suhteen.

– Turvaamme kiireelliset asiat. Joihinkin perussairauksiin liittyvien asioiden ja erilaisten todistusasioiden hoitamista voidaan joutua siirtämään myöhempään ajankohtaan.

Jos kiireetön vastaanotto on toteutunut aiemmin kahden viikon kuluessa, niin nyt siihen saattaa mennä kaksinkertainen aika, Vitri kertoo esimerkkinä.

Palveluissa tapahtuvat muutokset noteerataan.

– Asiakkaat ovat antaneet palautetta hyvinvointialueen toiminnasta tasaisin väliajoin.

Alueen toimintaa kehitetään jatkuvasti, hän jatkaa.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella kehittämistoimia terveyskeskusten toimintojen sujuvoittamiseksi on meneillään, muun muassa sähköisen asioinnin ja etävastaanottojen laajentaminen.

Osassa peruspalvelujen toimipisteitä myös hoitohenkilökunnan saatavuus on vaikeutunut. Tämä heikentää kiireettömien hoitajavastaanottoaikojen saatavuutta ja ruuhkauttaa takaisinsoittopalveluita.

Kaikkiin soittopyyntöihin kuitenkin vastataan.

Hyvinvointialueen alkuvaihetta Ritva Vitri kuvaa ylipäätään muutosten täyteiseksi.

– Paljon on muutoksia, ja paljon on selvitettäviä asioita.

Palvelut yhtenäistyvät ja asiat menevät koko ajan selkeämpään suuntaan, Vitri näkee.

Jononpurkua iltaisin ja viikonloppuisin

Suun terveydenhuollossa on hoitotakuujonossa tuhansia asiakkaita ja valtaosin jono kohdistuu Kuopion kanta-alueelle. Usealla sadalla henkilöllä hoitoon pääsyä odottavista 180 vuorokauden hoitotakuun raja on ylittynyt.

Hoitotakuujonon purkamiseksi hyvinvointialueella on tehty sopimus omana toimintana tehtävästä jononpurusta ilta- ja viikonloppuaikoina. Suunnitteilla on myös muita lisätoimenpiteitä hoitotakuun turvaamiseksi.

Suun terveydenhuollossa myös oikomishoidot ovat ruuhkautuneet. Selvitystyötä oikomishoitojen turvaamiseksi tehdään aktiivisesti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pohjois-Savon hyvinvointialueella on otettu kaikessa hiljaisuudessa käyttöön tapa, jossa hoitojonoon ei oteta ihmisiä. Näin voidaan sanoa julkisuudessa, että hoitotakuun puitteissa pysytään.

    Tilanne esimerkiksi KYSin (Kuopion yliopistollinen sairaala) eri osastoilla on se, että erityisesti hoitajia etsitään ”kissojen ja koirien avulla”, eli erilaisilla sähköisillä whatsupeilla, kaiken aikaan ylitöihin.

    Näin ei voi jatkua kauan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*