LPY:n Ismo Partasen arvion mukaan yksityisten sote-alan yritysten on jatkossa mietittävä entistä tarkemmin, millaisin sopimuksin kuntien ja kuntayhtymien kokonaisulkoistuksia kannattaa toteuttaa. (Kuva: Pekka Moliis)

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partaselta riittää ymmärrystä valtiovaltaa kohtaan, joka pyrkii hillitsemään kuntien ja kuntayhtymien haluja sementoida nykyistä palvelurakennettaan pitkin ulkoistussopimuksin.

-Minulla on aika paljonkin ymmärrystä valtiovallan suuntaan. Tilanne on se, että meidän on pakko saada uudistus tehtyä. Ja tulevien maakuntien toimintaedellytysten turvaaminen on tärkeä osa sitä. Järjestämisvastuun kantavalla taholla on oltava myös toteuttamismahdollisuus, Partanen pohtii.

Irtisanomiset ilman korvauksia

Tiistaina hallitus tiedotti suunnitteilla olevista tiukennuksista ulkoistussopimuksia ja investointeja koskeviin säännöksiin. Eduskunnan käsittelyyn loppukuusta tulevan lakimuutoksen mukaan palvelujen hankkimista koskevaan sopimukseen pitäisi laittaa irtisanomisehto aina, kun ulkoistus koskisi yli 30 (nykyisin 50) prosenttia kunnan tai kuntayhtymän vastuulla olevista sote-palveluista ja kun sopimus jatkuisi vuotta 2020 pitemmälle. Maakunnalla olisi tällöin oikeus irtisanoa sopimus korvauksetta.

Sopimuksen irtisanominen ilman korvausta on ehto, joka taatusti vaikuttaa tehtävien ulkoistussopimusten sisältöön ja yritysten halukkuuteen tehdä uusia sopimuksia sote-uudistuksen kynnyksellä.

-Se on aika kova ehto. Yritykset joutuvat jatkossa miettimään todella tarkkaan, millaisia sopimuksia kannattaa lähteä tekemään. Jo pelkkä sopimusten prosenttirajan lasku olisi voinut riittää, Partanen pohtii.

Nykypalvelujen betonointia

Yksityisiä lääkäripalveluyrityksiä edustavan Partasen mielestä massiivisen uudistuksen lykkääntyminen on aiheuttanut osaltaan sen, että kunnille on herännyt halu miettiä omia alueellisia ratkaisujaan.

-Sote-uudistuksen viivästyminen on aiheuttanut sen, että eri alueilla kunnat ovat ryhtyneet miettimään omia ratkaisujaan. Ei siellä paljon mietitä sote-kentän tulevaisuutta, vaan ainoastaan sitä, miten omat palvelut turvataan. Tässä tilanteessa on syntynyt väärä kannuste toiminnalle, Ismo Partanen arvioi.

-Tässä tilanteessa on syytä pohtia, jääkö tulevalle palvelujen järjestäjätaholle riittävästi pelivaraa toiminnan järjestämiseksi, vai onko kädet jo valmiiksi sidotut. En tiedä näistä kokonaisulkoistuksia tehneistä alueista montaakaan, jossa päätöstä ulkoistuksesta ei olisi tehty vain jonkin tietyn rakennuksen ja siihen liittyvien työpaikkojen säilyttämiseksi omalla alueella, Partanen jatkaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*