Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen muistuttaa, että lomarahaleikkausten tuoman taloudellisen hyödyn valtio on ulosmitannut kunnilta valtionosuuksia leikkaamalla. (Kuva: KT/Jarmo Teinilä)

Työntekijäpuolen esittämä vaatimus kiky-sopimuksessa sovittujen lomarahaleikkausten kompensaatiosta on kunta-alan työmarkkinaneuvotteluiden kuuma peruna. Vaatimuksen johdosta neuvottelut olivat viikonlopun tauolla, mutta saman pöydän ääreen kokoonnuttiin jälleen tiistaina. Työntekijäpuolta edustavan Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn edustajat luonnehtivat tiistain neuvottelujen edenneen hyvässä hengessä.

Sovun etsintä jatkuu jälleen tänään keskiviikkona alkuillasta. KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen piti alkuviikosta tilannetta vaikeana, mutta vaikeissakin tilanteissa kannattaa neuvotella. Työntekijäpuolen vaatimus tälle ja ensi vuodelle tulevasta yhteensä 300 miljoonan euron lomarahakompensaatiosta normaalin palkankorotuksen päälle on kuitenkin kuntasektorille tässä taloustilanteessa liian kova pala purtavaksi.

– Valtio on leikannut tuon lomarahasäästön kunnilta valtionosuuksien leikkauksen muodossa. Järjestöjen vaatimus olisi niin iso lisä kustannuksiin, ettei siihen ole yksinkertaisesti kuntatyönantajilla varaa, Jalonen arvioi alkuviikosta Kuntalehdelle tilannetta.

Valtiolta ei lisärahaa

Lisärahaa kunnille lomarahakompensaatioiden maksuun ei ole luvattu valtion kirstusta. Vaikka talouskasvu on orastavalla alulla, niin vielä ei ole ylimääräisiä rahavirtoja jaettavaksi.

Mainos– Tämä (talouskasvu) ei tuo valitettavasti julkiseen talouteen vielä sitä liikkumavaraa tai jakovaraa. Se on väärä kuva. Ei ole mitään massia, mistä niitä rahoja antaisi, kommentoi valtiovarainministeri Petteri Orpo asiaa alkuviikosta eduskunnassa.

Myös presidentti Sauli Niinistö varoitteli tiistaina valtiopäivien avajaisissa liiasta sinisilmäisyydestä taloustilanteen suhteen. Merkkejä paremmasta on, mutta vaikeita ja kalliita asioita on myös tulevaisuudessa julkisen sektorin hoidettavana.

-Olemme vasta kohtaamassa ikärakenteen muutoksen kovimmat paineet ja vieläpä valmiiksi velkaisina. On helppo julistaa malttia, mutta erityisesti talouden toimijoiden ja päättäjien kannattaa muistaa, että parhaiten puhuu itse annettu esimerkki, Niinistö totesi puheessaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lomarahan 30% leikkaus vastaa karkeasti 2% vuosipalkasta. Työntekijäjärjestöt vaativat kompensaationa siitä ainakin puolet = 1%.
    Luova ratkaisu, mahdollinen vain kuntatyönantajalle:
    Alennetaan ansiotuloverotuksessa kunnallisveron osuutta 1 prosenttiyksikkö kunta-alalla ansaitusta palkkasummasta.
    Kuntatyönantaja ei tarvitse uutta rahaa, ainostaan verotuotto putoaa. Kun palkkasumma ei nouse, ei myöskään sivukulukustannukset nouse. Työntekijän veroprogressio ei nouse, vaan laskee!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*