Äänestyskoppiin päästään taas kevään aikana, mutta ennen sitä pitää puolueiden vielä löytää viimeiset ehdokkaat.

Kevään kuntavaalien ehdokasasettelun osalta viimeiset kaksi viikkoa käynnistyvät ensi viikolla. Osa ehdokkaista on ollut tiedossa jo pitkään, mutta monella paikkakunnalla etenkin pienemmät ryhmät täyttävät listojaan viimeiseen saakka.

Ristijärvellä puhuttiin hetken aikaa jopa sopuvaalien mahdollisuudesta, mutta ilmeisesti Kainuun pienimmässäkin kunnassa (1300 asukasta) vaaliuurnilla käydään. Sopuvaalit ovat mahdolliset silloin, kun ehdokkaita vaaleissa on yhtä paljon, kuin valtuustossa paikkoja.

-Asiaa on kyllä pohdittu, mutta kyllä pyrkimys on, että vaalit pidetään. Ainakin mikäli se minusta riippuu. Tosin minä en voi laittaa nimeäni kuin omalta osaltani ehdokaspapereihin, naurahtaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Paavo Oikarinen (kesk.).

Valtuustoja pienennetty

Manner-Suomen kunnista 94 pienentää tulevissa kuntavaaleissa valtuustojaan. 13 valtuutetulla aikovat pärjätä Luhanka, Pelkosenniemi ja Savukoski.

Viime kuntavaaleissa Ristijärven 17 valtuustopaikkaa tavoitteli 23 ehdokasta. Keskusta nappasi paikoista 12, perussuomalaiset ja kokoomus 2. Neljäs valtuustopuolue oli demarit yhdellä paikalla.

-Pienensimme nyt valtuuston kokoa 15 paikkaan. Nyt tuntuu ehdokkaat olevan tiukimmilla, mitä minun aikana on ollut. Mielenkiintoisia asioita siellä on päätettävänä, mutta ihmiset pelkäävät sitä, että siellä pitää tehdä myös vaikeita päätöksiä, Oikarinen pohtii.   

Lestijärvellä haku päällä

Noin 800 asukkaan Lestijärvellä valitaan valtuustoon tulevissa kuntavaaleissa niin ikään 15 valtuutettua. Viime vaaleissa 17 valtuutetun paikkaa oli tavoittelemassa 27 ehdokasta, joten rannalle jäi 10 kuntalaista. Perussuomalaisten riveistä pääsi tuolloin vähimmällä äänimäärällä valtuustoon. Puolueen toiselle valtuutetulle riitti 12 ääntä valintaan.

Vasemmistoliitolla oli Lestillä viime vaaleissa viisi ehdokasta, joista läpi meni kolme.

-Viisi ehdokasta meillä on nytkin tiedossa. Kuudetta vielä kovasti etsitään. Kaikki meidän kolme nykyistä valtuutettua lähti uudelleen ehdokkaaksi ja sitten saatiin vielä pari uutta, kertoo pitkään valtuustossa istunut Pentti Untinen (vas.).

Pelkosenniemellä ei hätäillä

Lapissa ei kiire ole ainainen seuralainen. Alle 1000 asukkaan Pelkosenniemellä on vihreillä kaksi valtuutettua nykyvaltuustossa, mutta tilanne kevään vaalien osalta on vielä auki. Viime vaaleissa molemmat ehdolla tulivat valtuustoon valituiksi.

-Tässä on ollut niin kiirettä viime aikoina, ettei ole ehditty ottaa asiaan mitään kantaa. Mitään syytä ei kuitenkaan ole, miksei voitaisi lähteä tänäkin vuonna. Eihän se kuin yhden hetken asia, kun hoitaa homman kuntoon. Nimi vain paperiin, naurahtaa vihreiden valtuutettu Arto Keto-Tokoi.

 

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*