Pienten kuntien kuntapäättäjiksi ei syrjäisillä seuduilla hirveää ruuhkaa ole. Kuntalehden pikaisen soittokierroksen perusteella paras läpimenosauma on ehdokkailla Luhangalla, jossa ainoastaan seitsemän putoaa valtuustosta pois. Merijärvellä puolestaan ehdokkaat on valittava joko keskustan tai perussuomalaisten listoilta.

Manner-Suomen pienimmän kunnan titteliä reilulla 750 asukkaalla hallussaan pitävä Luhanka ei ole aiemminkaan ehdokasryntäystä kokenut. Viime vaaleissa ehdokkaita 15 paikkaiseen valtuustoon oli 25. Tälle vuodelle määrä putosi vielä kolmella, joten ehdokkaita on 22. Puolueista mukana ovat keskusta (10), kokoomus (8), perussuomalaiset (2) ja demarit (2).

Pelkosenniemellä ehdokkaita puolueista ovat asettaneet keskusta (8), vasemmistoliitto (5) ja vihreät (2). Lisäksi sitoutumattomien yhteislistalta asioihin lähtee vaikuttamaan kuusi ehdokasta. Kun valtuustossa on paikkoja 13, niin kahdeksan jää ulkopuolella.  

Kahden kauppa

Lähes yhtä vähällä karsimisella päästään Merijärvellä, jossa keskusta on nimennyt 20 ehdokasta ja perussuomalaiset neljä. Viime vaaleissa neljä ääntä kerännyt kokoomus on tällä erää leikistä luopunut. Merijärven valtuuston muodostaa 15 valtuutettua.

-Joskus menneinä aikoina on ehdokkaita ollut myös vasemmalta, mutta nyt ei ole pitkään aikaan ollut, kunnanjohtaja Kari Jokela kertoo.

Monien pienempien kuntien osalta rannalle jäävien määrää on kasvattanut tai pitänyt ennallaan valtuustojen pienentäminen. Näin on käynyt Lestijärvellä, jossa viime vaaleissa ehdokkaita oli 27 ja valituksi tuli 17. Tällä kertaa paikkoja valtuustossa on kaksi vähemmän ja samoin supistui ehdolle lähteneiden määrä kahdella.

Ristijärvi yllätti

Ristijärven kohdalla puhuttiin jossain vaiheessa jopa sopuvaaleista, mutta ehdokasasettelun lopputulos oli totaalinen yllätys. Peräti kuusi puoluetta asetti ehdokkaita Kainuun pienimpään kuntaan. Ehdokkaita on kaikkiaan 25 ja paikkoja valtuustossa 15.

-Vihreät ovat meillä uusi ryhmä ja vasemmistoliitto ei ollut viime vaaleissa mukana. Ehdokasmäärä on kehittynyt mukavasti, sillä vuoden 2008 kuntavaaleissa ainoastaan kolme ehdokasta pudotettiin pois, hallintopäällikkö Terttu Härkönen kertoo.

 

Huomio! Pikaisen puhelinkierroksen perusteella kirjoitettu juttu ei ole välttämättä lopullinen totuus. Jos sinä tiedät kunnan, jossa karsinta on vielä vähäisempää, niin ilmianna kunta toimituksellemme.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä