Siikalatva haluaa, että se tunnetaan Suomen keskipisteen lisäksi myös kuntana, jossa on monipuolinen ja elävä lukio. (Kuva: Siikalatvan kunta)

5 500 asukkaan Siikalatvalla oli viime vuonna ilmeet vakavia. Vain seitsemän nuorta aloitti opiskelut paikkakunnan lukiossa ja jotain oli tehtävä, jotta lukion säilyminen omalla paikkakunnalla turvattaisiin.

Ideat lentelivät ja ennakkoluulottomasti pienessä kunnassa lähdettiin ideoita toteuttamaan. Kunta lupasi aloittaville lukiolaisille läppärin, kirjat ja kaiken kukkaroksi vielä ajokortin! Oppilasvirta kääntyi täydellisesti.

– Meillä on lukioon 17 ensisijaista hakijaa ja aikaisempien vuosien kokemusten perusteella aloittajien määrä syksyllä lienee haarukassa 23-25, arvelee kunnanhallituksen puheenjohtaja Seija Junno.

Pääosin omin voimin

Valtaosa hakijoista löytyi omasta kunnasta, mutta puolen tusinaa opiskelijaa on tulossa myös muualta.

Siikalatvan kunta syntyi vuonna 2009, kun Kestilän, Piippolan, Pulkkilan ja Rantsilan kunnat liittyivät yhdeksi kunnaksi. Neljä vanhaa kuntakeskusta aiheutti omat ongelmansa, kun nuoret opinahjojaan valitsivat. Myös Oulun imu on ollut kova nuorten keskuudessa.

– Kyllä kaupungin valoilla on oma vetovoimansa, mutta enemmän täällä omaan lukioon tulijoita verotti ammattikoulutukseen hakeutuminen, Junno kertoo.

Kurssivalikoima monipuolistuu

Samassa yhteydessä lähdettiin Siikalatvalla uudistamaan lukiokoulutusta ja kehittämään opiskelijoiden digiosaamiseen ja yrittäjyysosaamiseen liittyviä taitoja. Uudet tilat löytyivät Piippolan puolelta koulutuskeskus Jedun tiloista, joka mahdollistaa uusien kuvataide- ja käsityökurssien tarjoamien.

Etäopiskelun avulla yliopistokursseja suunnitellaan osaksi opintotarjontaa. Ja eikä opetuksen kehittämisessä valtakunnan rajat ole rajoitteena.

– Etäyhteyksien avulla meidän on mahdollisuus saada luokkahuoneeseen se kalifornialainen opettaja tai vaikka koko koululuokka, Junno visioi.

Ei pelkkä ajokortti

Palataan vielä siihen ajokorttiin. Autokoulu käydään jatkossa Siikalatvalla lukion toisena vuonna valinnaisena kurssina. Kunta kilpailuttaa autokoulut ja maksaa laskut, mutta ajokortin saaneiden nuorten on myös suoritettava koulunsa loppuun Siikalatvalla.

– Sitä ei ole vielä lopullisesti mietitty, miten varmistetaan se, ettei käydä vain ajokortti hakemassa ja lähdetä muualle jatkamaan. Jos näin kävisi, niin takaisinperintä siinä olisi tehtävä. Toisaalta ei kukaan pelkän ajokortin takia lukiota kahta vuotta käy ja jätä sitä sitten kesken, Seija Junno arvioi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*