Maahanmuuttovirasto vähentää Oulun vastaanottokeskuksen vuokraamien asuntojen määrää. Kuva: Maahanmuuttovirasto

Maahanmuuttovirasto sopeuttaa toimintaansa siten, että vuosina 2023–2024 kilpailutettujen vastaanottokeskusten lisäpaikkoja koskevia sopimuksia ei jatketa ensi vuonna.

Maahanmuuttovirasto tiedottaa myös, että Oulun vastaanottokeskuksen vuokra-asuntojen määrää vähennetään.

Maahanmuuttovirasto sopi aiemmin vastaanottokeskusten kanssa lisäpaikkojen määräaikaisesta käyttöönotosta, jolla vältyttiin laajamittaisilta asiakassiirroilta ja mahdollistettiin asiakkaiden sujuva, asteittainen siirtyminen kuntiin.

Lisäpaikoilla tarkoitetaan sitä, että tietyillä vastaanottokeskuksilla on ollut normaalia paikkamäärää enemmän käytössä olevia asiakaspaikkoja ja asiakkaita.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Maahanmuuttovirasto ei jatka näiden yli 2 000 lisäpaikan sopimuksia kuluvan vuoden jälkeen. Varsinaisia vastaanottokeskuksia ei lakkauteta tämän muutoksen yhteydessä.

– Muutokset lisäpaikkamäärissä koskevat 24 vastaanottokeskusta. Kaikkien lisäpaikkojen sopimukset päättyvät vuoden loppuun. Pääosalla muutoksen kohteena olevista paikkakunnista vastaanottokeskus jatkaa normaalilla paikkamäärällä, kertoo vastaanottopalveluiden osaston johtaja Elina Nurmi.

– Näillä toimenpiteillä aikaansaatava kustannussäästö on vuositasolla useita miljoonia euroja, lisää Nurmi tiedotteen mukaan.

Kotikuntaoikeus vaikuttaa

Maahanmuuttovirasto on ottanut huomioon lisäpaikkojen vähennyspäätöksessään sen, että noin 10 000 vastaanottokeskuksissa asuvaa henkilöä voi halutessaan hakea kotikuntaa Suomesta vuoden 2024 aikana.

Yli 29 000 asiakasta on jo siirtynyt kuntalaiseksi vuosien 2023–2024 aikana.

Valtaosa lisäpaikoilla olevista asiakkaista voisi halutessaan välittömästi hakea kotikuntaoikeutta ja siirtyä kuntaan asumaan.

Kotikunnan hakemisen myötä henkilöllä on oikeus asettua asumaan haluamaansa kuntaan.

Vastaanottokeskukset tukevat kuntiin siirtymistä tarjoamalla neuvontaa ja ohjausta.

– Niille asiakkaille, jotka eivät hae tai voi hakea kotikuntaa, tarjotaan majoitus vastaanottokeskuksessa. Mahdolliset asiakassiirrot suunnitellaan yhteistyössä vastaanottokeskusten kanssa, Nurmi kertoo.

Työntekijä kartoittaa asiakkaan tilannetta

Lisäksi Maahanmuuttovirasto tulee vähentämään Oulun vastaanottokeskuksen vuokraamien asuntojen määrää.

Vuokrasopimuksia päätetään porrastetusti syksyn 2024 ja alkuvuoden 2025 aikana, virasto tiedottaa.

Lähes kaikilla Oulun vastaanottokeskuksen vuokra-asunnoissa asuvilla tilapäistä suojelua saavilla on mahdollisuus hakea kotikuntaa.

– Myös Oulun vastaanottokeskuksen asukkaille tarjotaan majoitus vastaanottokeskuksesta, jos asiakas ei aio siirtyä kuntaan tai yksityismajoitukseen. Vastaanottokeskuksen työntekijät kartoittavat jokaisen asiakkaan tilanteen yksilöllisesti, keskustelevat heidän kanssaan muutoksista sekä auttavat asuinpaikan ja majoituksen järjestämisessä. Siihen, mistä asiakkaalle tarjotaan vastaanottokeskuspaikkaa, vaikuttaa esimerkiksi Oulun ja lähialueiden vastaanottokeskusten vapaiden paikkojen tilanne, kertoo Nurmi tiedotteen mukaan.

Lisäpaikkojen sopimuksia ei jatketa seuraavien palveluntuottajien kanssa:

  • Kotokunta Oy
  • Luona Oy
  • FRK, Österbottens Svenska distrikt
  • Pohjanmaan maahanmuuttokeskus Oy
  • SPR, Satakunnan piiri
  • SPR, Varsinais-Suomen piiri
  • Medivida Oy

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*