Huomioimme asiakassiirtojen järjestelyissä esimerkiksi koulunkäynnin siinä määrin, kuin se on mahdollista, kertoo vastaanottopalveluiden osaston johtaja Elina Nurmi. Kuva: Migri

Maahanmuuttovirasto sulkee Lahden ja Savonlinnan ryhmäkodit, joissa majoittuu yksin tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita ja tilapäisen suojelun hakijoita.

Maahanmuuttovirasto tiedottaa vähentävänsä alaikäisyksiköiden paikkamäärää vastaamaan nykyistä tarvetta, jotta vastaanottotoiminta olisi mahdollisimman kustannustehokasta.

Tällä kertaa se tarkoittaa, että Kotokunta Oy:n Lahden ja JST Solum Oy:n Savonlinnan ryhmäkotien sopimukset irtisanotaan syyskuussa ja niiden toiminta päättyy viimeistään kuluvan vuoden lopussa, Maahanmuuttovirasto tiedottaa.

Koulunkäyntiä mietitään

– Huomioimme asiakassiirtojen järjestelyissä esimerkiksi koulunkäynnin siinä määrin, kuin se on mahdollista, kertoo vastaanottopalveluiden osaston johtaja Elina Nurmi.

Maahanmuuttovirasto ilmoittaa arvioivansa vastaanottojärjestelmän majoituspaikkojen tarvetta ja kustannustehokkuutta jatkuvasti.

Uusien kansainvälisen suojelun hakijoiden ja tilapäisen suojelun saajien määrä on vähentynyt kuluvan vuoden aikana. Lisäksi moni tilapäistä suojelua saava on hakenut kotikuntaa ja siirtynyt vastaanottokeskuksista kuntaan, minkä vuoksi myös vastaanottokeskusten järjestämien majoituspaikkojen tarve on vähentynyt.

Tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset voivat hakea kotikuntaa, jos he ovat oleskelleet Suomessa yhtäjaksoisesti vuoden ajan.

– Vastaanottojärjestelmän majoituspaikkojen tarve tulee hyvin todennäköisesti laskemaan kuluvan syksyn aikana ja se tietää joko lisää sulkemisia tai vähintään muutoksia vastaanottokeskusten ja alaikäisyksiköiden paikkamääriin. Päätöksiä muista muutoksista ei ole vielä tehty. Viestimme mahdollisista sulkemisista, kun niistä päätetään, Nurmi kertoo tiedotteen mukaan.

Suomessa on tällä hetkellä 72 vastaanottokeskusta, niiden sivutoimipistettä ja yksityismajoittujien palvelupistettä sekä 20 alaikäisyksikköä.

Vastaanottojärjestelmässä on nyt noin 26 000 asiakasta. Näistä asiakkaista 47 prosenttia asuu yksityismajoituksessa. Suurin osa asiakkaista on tilapäistä suojelua saavia ukrainalaisia.

Maahanmuuttoviraston vastuulla on vastaanottokeskusten hankinta, ohjaus ja valvonta. Lisäksi virasto tiedottaa, että sen omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa ja Oulussa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lahden ryhmäkoti lopetettiin jo aikaisemmin yhden kerran. Ja avattiin uudelleen noin vuosi sitten ja nyt se ajetaan jälleen kerran.Yksikössä on nuoria, jotka ovat ehtineet kotiutua Lahteen ja heille on kehittynyt oma sosiaalinen piiri sekä hyvät opiskelupaikat.
    Migrin tekemät päätökset ovat täysin järjettömiä, eivätkä ole tässä kohdassa millään lailla lapsen edun mukaisia.
    Sama asia Savonlinnassa.!
    Puhumattakaan sosiaali ja terveydenhuollon ammattilaisista,jotka jäävät työttömiksi noin 40 ihmistä.
    Migrin toiminta Suomen on täysin järjetöntä ja yhteiskunnan julkisten rahojen tuhlausta.
    Ely keskus koordinoi niitä paikkoja,joissa ovat nuoret jo saaneet oleskeluluvan ja kotipaikkakunta merkinnän.Tämäkin koordinointi on täysin pielessä.Ely-keskus eikä migri tee ollenkaan yhteistyötä,koska ei kai ely-keskus muuten käynnistelisi koko ajan uusia perheryhmäkoti kilpailutuksia.
    Valtion toimet tekevät migrin ja elyn osalta todella paljon hallaa yhtiöille mitkä näitä palveluita tajoavat.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*