Maakuntahallitusten puheenjohtajat katsovat, että pelastustoimi on tyypillinen lähipalvelu, jota ei pidä keskittää viidelle erva-alueelle.

Maakuntahallitusten puheenjohtajat haluavat, että pelastusalueet muodostetaan maakuntauudistuksen yhteydessä 18 maakunnan mukaan.

Heidän yhteisen kannanottonsa mukaan pelastustoimea ei ole perusteltua erottaa muista maakunnille osoitettavista tehtäväkokonaisuuksista. Se kuuluu heidän mukaansa tyypillisiin lähipalveluihin. Pelastustoimi ollaan keskittämässä viiden erva-alueen hoidettavaksi.

Pelastustoimen järjestämisvastuun ja mahdollisuuden tuottamiseen siirtäminen viidelle maakunnalle aiheuttaisi merkittävän demokratiavajeen 13 muulle maakunnalle, joille ei jäisi kuin rahoitusvastuu, puheenjohtajat katsovat.

– Pelastustoimen ja ensihoidon keskittäminen heikentäisi huomattavasti lähipalveluiden integraation toteuttamista.

– Uudesta maakuntahallinnosta syntyy hyvä kotipesä varautumiselle erilaisiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Maakunnat muodostavat alueen kuntien kanssa lähellä ihmistä olevan turvaverkon, jonka varaan on nykyistä helpompi rakentaa myös varautumisen kokonaisuus, maakuntahallitusten puheenjohtajat toteavat.

He katsovat myös, että sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen yhteistyöllä saavutetaan merkittäviä synergiaetuja.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*